Oslavte Mezinárodní den cyklistiky stylově

Před námi je první říjnový víkend a jistě řada z vás uvažuje, kam byste se mohli vydat, co byste mohli zajímavého prožít. Máme pro vás tip na výlet, který by se mohl líbit nejen fanouškům Cyklistky od Poncarové. Vzhledem k tomu, že je 1. říjen Světový den cyklistiky a mezi námi je téměř každý druhý Čech cyklista, máme pro vás tip na jeden tematický výlet. A pokud chcete, vyrazit na něj můžete právě na kolech.

Víte, že rekreační cyklistice se v Evropě více věnují lidé pouze v Dánsku a Maďarsku? Češi jsou skutečně vášnivými rekreačními cyklisty. Uvádí se, že jízda na kole je tím nejoblíbenějším sportem, který Češi aktivně provozují. Možná i právě proto se můžeme pochlubit druhou z nejhustších sítí cyklotras v Evropě. Byla by proto škoda toho nevyužít, když je první říjen označován jako Světový den cyklistiky.

Muzeum motokol zvané Motory a pedály

Na třech patrech jsou přehledně vystaveny exponáty z celého světa od roku 1922 po současnost. Jde o padesát let budovanou sbírku naprosto unikátních kousků. Prohlédnout si jich tu můžete na 160.  A kdo ví, třeba se vám poštěstí a přivítá vás muzejník a restaurátor Jan Čejchan, motoristický novinář a vydavatel časopisu o motocyklech MOTOXPRESS.

Zámek Nové Hrady

Když už budete v areálu zámku, byla by škoda, kdybyste si neprohlédli i tento architektonický skvost, jenž bývá označovaný za „české Versailles” nebo „Malý Schönbrunn”. Jde o jednu z mála rokokových staveb, které u nás můžete najít. Součástí zámeckého areálu je francouzská brodériová zahrada se správními budovami, bývalý zámecký špýchar, klasicistní altán a více než 10 druhů rozličných zahrad. Zajímavá je také Křížová cesta vedoucí k pozůstatkům původního gotického hradu. V rámci prohlídky tohoto rokokového zámku si můžete prohlédnout i zcela výjimečnou výstavu nazvanou „Umění nábytku v proměnách staletí” nebo také galerii klobouků. Prohlídky tohoto zámku jsou s průvodcem. Začínají každou celou hodinu a trvají 45 minut. Poslední prohlídka začíná v 16 hodin.

Zámecké zahrady

Zámek i muzeum cyklistiky obklopuje krásná zámecká zahrada, která rovněž stojí za návštěvu. Jak bylo již výše řečeno, tvoří ji celkem 10 druhů zahrad, k nimž patří například zeleninová zahrada, přírodní divadlo, rozárium, bylinková zahrada a labyrint. Naproti labyrintu je k vidění i voliéra s papoušky. Za podívanou rovněž stojí i zámecké stáje a farma jelení a dančí zvěře, které jsou rovněž součástí celého zámeckého areálu.

Otevírací doba

V říjnu mají na zámku i v muzeu otevřeno o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin.

Kde zámek Nové Hrady najdete?

Zámek Nové Hrady se nachází v oblasti, kterou cyklisté označili jako druhou nejlepší oblast v Česku, kde se na kole jezdí nejlépe, tedy na Pardubicku. Zámecký areál je zasazen do krásné a málo dotčené krajiny, jen kousek od Toulovcových maštalí (další atraktivní turistická lokalita). V nedalekém okolí se nachází Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy. Muzeum i zámek se pak nachází v centru obce. Vedou tudy cyklotrasy 7 a 4180. Nové Hrady jsou dostupné pouze autobusovou dopravou. Pěšky se sem dostanete po červené. Autem sem dojedete po silnici II. třídy 358. Parkovat přitom můžete hned na náměstí v centru obce, hned naproti zámku. V létě je toto parkoviště placené.

Tagy: