Ostrá hádka ve studiu: Jurečka není chlap, řekla Konečná. Zdechovský jí hrozil peklem

europoslanec Tomáš Zdechovský a eurooslankyně Kateřina Konečná

360° (9)

Ostrou hádkou vyvrcholila debata europoslanců Kateřiny Konečné (KSČM) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Lídryně komunistů osočila současnou vládu, že mimořádnou valorizací penzí „ožebračila důchodce“. To se Zdechovskému, jakožto politikovi z vládnoucí koalice, nelíbilo a nařkl Konečnou ze lži. Spor mezi europoslanci však začal bobtnat už v úvodu, kdy reagovali na čerstvé oznámení lidovců o setrvání ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v čele strany i na vládním postu.

Zdechovský je členem celostátního výboru, o celé záležitosti tedy přímo jednal. Celá kauza podle něj rozhodně není v pořádku, Jurečka by však měl pokračovat. „Právě kvůli tomu, že se na ministerstvu konečně začaly dít změny,“ vysvětlil europoslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza večírek? Jurečka zůstává šéfem lidovců i ministrem práce. Členové strany ho podrželi

S jeho stanoviskem však nesouhlasila šéfka KSČM Konečná. „Za mě je to usnesení pokrytecké a Marian Jurečka není chlap,“ pustila se ostře do ministra. „Člověk, který je schopný udělat si v době ekonomické krize, kdy si všichni utahují opasky, večírek za několik set tisíc, není nic jiného než pokrytec. Káže vodu a pije víno,“ okomentovala.

Další pikantní výměnu názorů mezi europoslanci spustil ve vysílání CNN Prima NEWS dotaz na to, jaké očekávají rozhodnutí Ústavního soudu o osudu vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou valorizaci penzí. „To, že jste ožebračili dva miliony důchodců, je jasnou ukázkou vaší vlády. Ať už soud dopadne jakkoliv, legitimní očekávání z myšlenek lidí nikdy nedostanete. Vzali jste jim něco, na co měli nárok. Vy lidovci jste v podstatě zaseli ten konflikt, jak to Jurečka obhajoval,“ osočila Konečná Zdechovského.

„Tak a dost, paní Konečná, můžete se prolhat do pekla,“ zareagoval europoslanec. „Vím, že chodíte do těchto pořadů motivovaná a lžete od začátku do poslední minuty,“ rozohnil se.

Namítl, že koalice řeší dluh, který zůstal po Babišově vládě. „My jsme začali řešit problém s veřejnými financemi. Do toho jsme se nedostali kvůli naší vládě, ale kvůli vládě, kterou komunisti podporovali,“ oponoval. Zároveň dodal, že kdyby čtyřicet let nevládli komunisté a lidé měli možnost svobodně podnikat, mohlo být dnes Česko jednou z nejbohatších zemí na světě.

„Kdybychom tu nevládli, tak tady nemáte ani byty, ani základní zdravotní systém, ani školství, ani jaderné elektrárny. Takže se pane kolego uklidněte,“ oponovala Konečná.

Tagy: