Kauza večírek? Jurečka zůstává šéfem lidovců i ministrem práce. Členové strany ho podrželi

Marian Jurečka, Marek Výborný, Petr Hladík a Jan Bartošek

Fiala se postavil za Jurečku. Kauzu považuje za uzavřenou

Ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka by měl setrvat ve vládě i v čele strany. Po večerním zasedání celorepublikového výboru KDU-ČSL se tak vyslovilo širší vedení. Lidovci svého předsedu na základě tajného hlasování podrželi. Jurečka čelí v posledních dnech velmi silné mediální pozornosti. Značnou kritiku vyvolal svým neustálým mlžením o vánočním večírku ministerstva práce, který proběhl v den tragické střelby na pražské Filozofické fakultě UK.

„Celostátní výbor KDU-ČSL konstatuje, že Marian Jurečka chyboval, když neukončil včas akci zaměstnanců. Chyboval směrem k médiím a veřejnosti,“ uvedl během úterního brífinku místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Širší vedení strany zároveň vyjádřilo pochopení pro negativní reakce těch, kterých se jednání ministra dotklo. „Bereme na vědomí (Jurečkovo) přiznání chyb. S respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky jsme se rozhodli nepřistupovat k personální změně, a to v případě postu ministra i předsedy strany,“ dodal Bartošek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Má snad Jurečka spáchat rituální sebevraždu? Kauza kolem večírku je blbost, tvrdí Bělobrádek

Sám Jurečka během brífinku uvedl, že nabídl své funkce ve straně i v kabinetu. „Zároveň jsem zrekapituloval vývoj dne 21. prosince. Znovu jasně říkám, že se omlouvám. Špatně jsem vyhodnotil situaci a napáchal jsem chyby v komunikaci,“ řekl vicepremiér novinářům.

Celorepublikový výbor KDU-ČSL jednal od 19. hodiny v pražském paláci Charitas. Intenzivní debata se protáhla na více než tři hodiny. Redakce CNN Prima NEWS již odpoledne téhož dne obdržela informaci, že širší vedení lidovců Jurečku podrží. Ve straně sice jsou politici, kteří si „brousí zuby“ na post předsedy, vyzvat vicepremiéra ale chtějí až na letošním sjezdu.

Fiala: Byla to velká chyba

Snad ještě méně reálná by byla rošáda na postu ministra práce a sociálních věcí – tedy v čele resortu s největším rozpočtem a velmi složitou agendou. Za Jurečku se postavil například jeho kolega z vlády – ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) či poslanec a někdejší předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ten v rozhovoru pro CNN Prima NEWS označil celou kauzu za „blbost“. Podle informací redakce jsou ale i tací, kteří si bez obalu uvědomují, jak moc Jurečkova nepokora straně ublížila.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý na brífinku před odletem na pracovní cestu do Indie uvedl, že Jurečka celou situaci špatně vyhodnotil. „Byla to chyba, velká chyba, kterou si uvědomuje, veřejně to řekl a také se omluvil,“ sdělil předseda vlády s tím, že celou věc považuje za uzavřenou.

Změna výpovědí, mlžení i nepravdy

Jurečka se stal terčem kritiky poté, co se ve veřejném prostoru začaly objevovat okolnosti vánočního večírku na jeho resortu. Akce proběhla ve stejný den jako tragická událost na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde mladý střelec zabil 14 lidí a dalších 25 zranil.

Večírek pokračoval ještě dlouhé hodiny poté, co se informace o tragédii objevily v médiích. Jurečka se k incidentu vyjádřil až po dvou týdnech, přičemž měnil své výpovědi, mlžil a v některých ohledech očividně nemluvil pravdu. Kromě jiného tvrdil, že se o střelbě dozvěděl až v 19 hodin a že měl o událostech na univerzitě jen kusé informace.

Akce neskončila ani po jednání vlády, která mimořádně zasedla ve 21 hodin. Ministr se poté na večírek ještě vrátil. Podle informací CNN Prima NEWS party pokračovala až do čtvrté hodiny ranní. Sám ministr, který se později za své chování opakovaně omluvil, měl odcházet kolem 3:30.

Jak reagoval na celou kauzu premiér Petr Fiala? Podívejte se na Partii Terezie Tománkové:

Tagy:
Marian Jurečka střelba politika večírek KDU-ČSL Jan Bartošek vláda Praha Pavel Bělobrádek lidovci Marek Výborný Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky