Strážníci našli mezi bezdomovci tříměsíční miminko. Matka s ním žila v ostravském lese

Strážníci našli mezi bezdomovci tříměsíční miminko. Matka s ním žila v ostravském lese

Ostravští strážníci našli mezi bezdomovci tříměsíční dítě

Ostravští strážníci ve středu objevili mezi bezdomovci v lese v obvodu Stará Bělá matku s tříměsíčním dítětem. Případem se začal zabývat Orgán sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD), který rozhodl o převozu dítěte k jeho babičce. Novináře o tom ve čtvrtek informoval mluvčí městské policie Jindřich Machů.

„V rámci výkonu služby ve Staré Bělé si ve sváteční odpoledne hlídka strážníků všimla z lesa vycházejícího kouře. Strážníci se proto rozhodli situaci prověřit. Při příchodu na místo vzdálené od hlavní silnice zhruba 150 metrů objevili v lese nejen otevřené ohniště, ale i dva stany. V blízkosti těchto stanů se nacházely čtyři dospělé osoby a dále dětský kočárek. V tom pak strážníci objevili teprve tříměsíční miminko,“ uvedl Machů.

Při kontrole se podle něj ukázalo, že matkou dítěte je čtyřiatřicetiletá žena, která pobývá se skupinou bezdomovců. Žena uvedla, že dítě porodila na Slovensku. „Poté, co se i s dítětem vrátila před několika týdny zpět do České republiky, neměla kde bydlet. Proto tuto situaci vyřešila bydlením ve stanu v lese. Strážníci na místě zjistili, že tříměsíční kojenec nejeví známky zanedbané péče, týrání či nemoci. Matka dítěte hlídce dále sdělila, že své dítě pravidelně umývá u své matky,“ uvedl Machů.

Dodal, že strážníci povolali pracovnici OSPOD, která na místě rozhodla o převozu dítěte k babičce. OSPOD se dále případem zabývá.

Tagy:
les Slovensko stan bezdomovec Ostrava Moravskoslezský kraj Česko Orgán sociálně-právní ochrany dětí Stará Bělá