Otce českého punku ze Tří sester drsně zavraždili opilí mladíci. Hlavu mu zašlapali do země

Hloupý spor vyvrcholil zákeřnou vraždou Františka Sahuly.

HLASY ZLOČINU, František Sahula

František Sahula, génius českého punku, nezřízený „kalič“, legenda branické kapely Tři sestry. „Všichni jsme tak nějak čekali, že nedopadne dobře, ale takhle, že ho ukopou a okradou dva pitomci…,” vzpomíná dodnes na jeho smrt Lou Fanánek Hagen, frontman Tří sester. V roce 2008 se Sahula vracel z hospody, když ho v lese u středočeské Kamenice v podstatě bezdůvodně ukopali dva mladí kluci. Příběh Franty Sahuly řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Sovy v mazutu houkaj. Život je takovej. A spousta dalších legendárních skladeb, které vyšly z pera enfant terrible legendárního branického uskupení. František Sahula nechal v českém punk-rocku nesmazatelnou stopu. Bohužel, jeho bouřlivý život plný holek, dětí, dluhů a hlavně alkoholu skončil v roce 2008 nechutnou vraždou.

ČTĚTE DÁLE: Krkavčí matka zavraždila v Širokém Dole své čtyři děti. Nic si nepamatuji, tvrdí dodnes

Poslední dny před smrtí trávil Sahula na chalupě svého kamaráda v lese ve Skuhři, odkud každodenně vyrážel do nejbližší hospody na pivo. Když se 1. května vracel silně opilý domů, dostihli ho tři mladíci, s nimiž předtím v lokále popíjel.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Nabídli se, že mu na cestu posvítí mobilem, ale pak náhle utekli, což Sahulu rozzuřilo. Začal jim sprostě nadávat a křičel na ně: „Vy zku**ysyni!“ Tato nadávka měla dva z mladíků, Jana Dvořáčka a Jiřího Kulveita, rozzuřit natolik, že si na něj počkali a napadli ho. Třetí z nich se do konfliktu zapojovat nechtěl a šel raději napřed.

Hlavu mu zadupali do země

Hlavním agresorem toho večera byl osmnáctiletý Kulveit. Ten Sahulu jako první strhl k zemi a začal ho kopat, bít a dupat mu po hlavě. O dva roky starší Dvořáček se nejprve nezapojoval, dokonce se v jednu chvíli pokusil Sahulu zvednout. Krátce nato se ale situace změnila a i on začal Sahulu mlátit a s Kulveitem se předháněli v tom, kdo mu uštědří větší ránu.

Sahulu zmlátili tak, že ho policie musela identifikovat podle dokladů. Jeho hlava byla zadupána osm centimetrů do země. „Ta hlava byla v takovém stavu, že na místě nebylo možné říct, kdo to je. Byla oteklá, tmavší, všude plno krve. Neměl v podstatě možnost přežít,“ popisoval situaci vyšetřovatel Michal Mazánek.

Snažili se zamést stopy

Pět dní trvalo, než vyšetřovatelé pachatele odhalili. Oba se snažili zamést stopy tím, že svým známým rozesílali zprávy o tom, že pokračovali do dalšího baru. Třetímu mladíkovi nabídli 200 korun, aby mlčel.

Vyšetřovatelé se shodli, že si mladíci vůbec nepřipouštěli závažnost svého činu. Kulveit jim například s naprostým klidem večer podrobně popisoval: „Zatarasil jsem mu cestu a ptal se ho, co to má znamenat? Urazil mého blízkého člověka – mou matku. Potom jsem ho začal kopat.“

Podle znalců ani jeden z mladíků netrpěl žádnou duševní poruchou a nebyl pudově agresivní. Zásadní roli v celé tragédii hrál alkohol a vzájemné hecování.

Za vraždu byli odsouzeni k patnácti letům vězení a museli zaplatit odškodné ve výši 240 tisíc korun Sahulovým dětem.

Celý příběh si můžete poslechnout ve videopodcastu HLASY ZLOČINU.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtěly zlatníkovy šperky. Prostitutka a její šéfová mu v Českých Budějovicích prořízly krk

Tagy:
Václav Janata vražda Středočeský kraj podcast punk Tři sestry Lou Fanánek Hagen Jakub Kvasnička František Sahula Hlasy zločinu videopodcast Široký Důl trestná činnost, právo a spravedlnost Jan Dvořáček Michal Mazánek Jiří Kulveit