Chtěly zlatníkovy šperky. Prostitutka a její šéfová mu v Českých Budějovicích prořízly krk

Brutální vražda zlatníka

Zvlášť závažné zločiny 110

Brutalita, jakou českobudějovičtí kriminalisté dlouho neviděli. Peníze vydělané v nočním klubu Renatě Kadlecové a Janě Kukačkové nestačily. Ženy proto naplánovaly oloupení jejich známého, který pracoval jako zlatník. Chtěly získat jeho trezor a to za jakoukoliv cenu. Když se začal ve svém panelákovém bytu bránit, ženy se proměnily v bestie.

Bylo 13. prosince 2009, chladný vítr zvedal poslední zbytky spadaného listí na chodnících českobudějovického sídliště Vltava a tmavou ulicí mezi domy spěchala dvojice žen. Zastavily před jedním z paneláků, jedna z nich stiskla tlačítko domovního zvonku. Ozval se mužský hlas a obě, ozbrojené nožem a paralyzérem, vstoupily domovními dveřmi do vyhřáté chodby. Uvnitř jednoho z bytů je už vítal zlatník Pavel Klor.

Krvavý byznys plán

Renata Kadlecová a Jana Kukačková se seznámily dlouho předtím, než se rozhodly vraždit. Kadlecové totiž patřil noční klub v Táboře a Kukačková pro ni pracovala. Původně měla na starosti úklid klubu, často ale přijímala i roli prostitutky, která v klubu plnila představy svých klientů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmanipulovali mě, tvrdí matka „vlčích dětí“ z Hluboké. Potomky chce zpět, má prý byt i práci

Setkání zlatníka s jednou z pachatelek se mělo odehrát několik měsíců před samotnou vraždou. Podle výpovědi Renaty Kadlecové rozvedeného muže potkala v jedné z restauračních zahrádek na českobudějovickém náměstí. Seděl u vedlejšího stolku a prý se dali do řeči. Později dokonce se svou vražedkyní i obchodoval. Během výslechu zaznělo, že se vídali. Zlatník prý za Kadlecovou několikrát přijel do Tábora.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Když později obě ženy přemýšlely, jak přijít pomocí loupeže k penězům, vzpomněla si jedna z nich právě na českobudějovického zlatníka. Ženy se totiž potýkaly s vysokými dluhy. Vše plánovaly dopředu. Kukačková dokonce chtěla pro svou zaměstnavatelku sehnat pistoli, když ale zjistila, že střelnou zbraň není tak snadné získat, spokojila se s nožem a paralyzérem. Do Českých Budějovic ženy vyrazily během adventu roku 2009.

Zakuklení muži

Zlatník brzy poznal, že ženy s ním nechtějí obchodovat. Do bytu je ještě důvěřivě pustil. A to i přesto, že ho jeho známí popisovali jako přehnaně opatrného. Ve svém panelákovém bytu žil sám a vražedkyně se tak, i přes jeho mohutnou postavu, domnívaly, že ho mohou přemoci.

Jakmile na zlatníka ženy zaútočily, strhla se bitka. Jana Kukačková sice u výslechů tvrdila, že byla na toaletě a o vraždě nevěděla, tomu ale detektivové a později ani soud neuvěřili. Kadlecová se naopak zapřísahala, že do bytu náhle vběhli neznámí zakuklení muži a zlatníka před jejich zraky zavraždili, oloupili a zase utekli. Podle závěrů vyšetřování zavraždily zlatníka obě ženy z Tábora společně. Jejich počínání bylo přitom velice brutální.

Když policisté ohledávali mrtvé tělo, objevili množství řezných i bodných ran, modřin a otlaků. Na krku pak muži zůstal po řádění vražedkyň dlouhý řez sahající až ke krční páteři. Nepomohl mu ani fakt, že měl v bytě ukrytou střelnou zbraň pro svou obranu. I Renata Kadlecová z bytu odcházela s třemi bodnými ranami v zádech. Kapsy ale měly vražedkyně nadité zlatem.

Doznání v odposleších

Z Českých Budějovic spěchaly obě ženy zpět do Tábora. Tam požádala Kukačková svého známého o pomoc. Spolupachatelku odvezla do nemocnice a cestou dokonce ukryla zlato v lese. Až později ho obě ženy prodaly v jednom z obchodů na Národní třídě v Praze.

Rodina objevila mrtvého zlatníka dva dny po vraždě. Policisté ihned začali pátrat po pachatelích i špercích. Ty detektivové objevili právě v hlavním městě. Pak už šlo vyšetřování rychle. Podle záznamů o výkupu šperků byli policisté na stopě Kadlecové i Kukačkové.

Ve vyšetřování pak policistům pomohly i odposlechy, během kterých se měly obě ženy domlouvat. Na začátku případu dokonce získali i důležité svědectví dcery Kukačkové, která prý matku slyšela, jak o smrti zlatníka mluví. Renata Kadlecová, jako organizátorka vraždy, byla odsouzena k patnácti letům vězení. Jana Kukačková si vyslechla o rok nižší trest.

MOHL VÁM UNIKNOUT VIDEOPODCAST HLASY ZLOČINU:

Tagy: