Otec znásilněné holčičky o Janu R.: Zasloužil by doživotí, nejradši bych mu něco udělal

Zasloužil by zavřít na doživotí, takový člověk nemá venku co dělat. Nejradši bych mu něco udělal. Otec šestileté dívenky má o trestu pro sexuálního predátora Jana R. jasno. Muž, který teď stojí před soudem, jeho v té době teprve čtyřletou dcerku podle obžaloby opakovaně znásilnil, pokoušel se o ty nejtvrdší sexuální praktiky, fotografoval si její genitálie. Podle kriminalistů byla nejmladší z obětí Jana R., který teď čelí obžalobě ze znásilnění celkem sedmi dětí ve věku od čtyř do devíti let. Otec holčičky ve čtvrtek vypovídal před soudem. Na chodbě libereckého justičního paláce svolil k rozhovoru pod příslibem anonymity.

Jak je teď na tom vaše dcera? Podepsalo se to na ní nějak?
Podle doktora nemá naštěstí žádné fyzické následky, ale je na tom psychicky špatně, je v péči psychiatra, má změny nálad, je prostě jiná než dřív. Je to zážitek na celý život, bude si to pamatovat do konce života.

Mluví o tom nějak?
Ne. Nám psychiatr říkal, že bude lepší, když se s ní teď o tom nebudeme bavit, probírá to s ní sám. Možná, až bude sama chtít, jestli někdy...

Jak to celé začalo?
Já jsem kvůli práci často dlouho pryč, družka taky pracovala v té době a sháněla občasné hlídání. Na Facebooku narazila na nabídku jeho manželky. Neměli jsme moc peněz, tady to bylo výrazně levnější než všude jinde. Mělo nás to trknout, dnes si vyčítám, že jsme si to měli víc ověřit, ale bohužel... Dcera tam párkrát byla, jednou i přes noc. Pak jsem to ale zarazil ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že ji nechali za trest klečet v koutě, ani nevím kvůli čemu. Dceru tam vodila družka, já ji vyzvedával jen jednou, to bylo právě, když tam byla naposled.

Jak jste dozvěděli o tom, co se stalo?
To bylo pár měsíců po tom, co tam byla naposled. Dcera se s ničím nesvěřila, neřekla nic, z čeho by se dalo domyslet, že se stalo něco špatného, kromě toho klečení v koutě, o kterém jsem mluvil. Kontaktovala nás policie, když to začali vyšetřovat. Byl to pro nás šok. Pak jsme si navíc přečetli, že už byl dvakrát trestaný pro to samé. Vůbec nechápu, jak je možné, že mohl hlídat děti. Já kvůli práci potřebuji všelijaké potvrzení a certifikáty a on nic. Veřejně nabízejí takové služby a nemusejí nikde ani ukázat rejstřík trestů, to jsou zákony na hov*o.

Teď obžalovanému hrozí až šestnáct let vězení, je to podle vás dostačující trest?
Rozhodně ne. Zasloužil by zavřít na doživotí, takový člověk nemá venku co dělat. Já bych asi dokázal pochopit, že to někdo udělá jednou. Ale dvakrát, třikrát? Tolika dětem zničil život, celým rodinám... Nejradši bych mu něco udělal.

Tagy: