Ve 2+1 nás bylo 7, k tomu 16 psů. Promluvila dcera chovatelky, která nechala matku žít ve výkalech

O otřesném případu seniorky z Orlové, kterou v domě plném hladových psů a psích výkalů nechávala zamčenou její dcera, jsme vás informovali minulý týden. Po odvysílání reportáže se začali ozývat lidé, kteří dceru paní Ďuracké a majitelku zanedbaných psů znali už dříve. Podle nich se chovatelka o své psy nestarala už v minulosti.

Už před dvanácti lety úřady kontrolovaly domácnost orlovské chovatelky. Tehdy žila ještě v malém bytě v Petřvaldu. „Ty podmínky byly katastrofální, v bytě 2+1 nás žilo sedm lidí a deset psů, plus, když fena třeba porodila, pět, šest štěňat,“ popsala pro CNN Prima NEWS nevlastní dcera chovatelky.

Chovatelka ale o kontrolách věděla a dopředu se na ně připravila. „Co si pamatuji, kontroly byly dvě. S tím, že vždycky ty psy, určitý počet psů, vzala a odvezla do lesa. A jakmile kontrola nebo sociálka odjela, tak je zase dovezla zpátky,“ upřesnila nevlastní dcera.

„Měla jsem tam veterinární správu několikrát, vždycky jsem měla kladný posudek,“ tvrdila chovatelka. Už v minulosti podle výpovědi jejích nevlastních dcer ale nebylo její chování ke psům v pořádku.

Žena měla nechávat psy bez vody

„Pokud přivezla nového psa, který se nesnesl s těmi dalšími psy, tak po nějaké době šel do přepravky, přestal se venčit, přestal se krmit, přestala se mu podávat voda. To znamená, že na úkor toho po nějaké době ten pes umřel,“ popsala otřesné chování nevlastní dcera chovatelky. Všechny děti v domácnosti byly v té době malé a situaci nijak řešit neuměly. A tak to prý pokračovalo celé roky.

„Tato chovatelka není pro Krajskou veterinární správu neznámá osoba. Od roku 2018 u ní byli naši pracovníci asi sedmkrát,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděra. Evidenci chovatelů psů s průkazem původu má v České republice na starosti Českomoravská kynologická unie. „Tam jsou dvě možnosti – pozastavit činnost chovatelské stanice nebo pozastavit chov všech jedinců v jejím vlastnictví,“ popsal předseda unie Lubomír Konečný.

Českomoravská kynologická unie tak zamezí dceři paní Ďuracké dále chovat psi s průkazem původu. A ti, kteří jsou teď v útulku, už se k ní nevrátí. Snad najdou nový domov, stejně jako její maminka.

Tagy:
pes seniorka chovatelka Krajská veterinární správa Orlová Petřvald Českomoravská kynologická unie Zdeňka Ďuracká