Detaily otřesného případu Zdeňky, kterou našli ve výkalech. Stařenka strádala dlouhé měsíce

Otřesný případ seniorky z Orlové, která žila zamčená ve zpustošeném domě spolu se smečkou zubožených psů, už CNN Prima NEWS představila. Nechala ji tam dcera, která se o ni měla starat. Reportérka Adriana Kubisová zjistila, že stařenka strádala dlouhé měsíce, a to i přesto, že na její situaci několikrát upozorňovali sousedé.

Zdeňka Ďuracká je dnes v bezpečí u své vnučky Sáry. Ta by se ale o situaci zřejmě nedozvěděla, kdyby ji neupozornili policisté na to, že hledají její matku. Právě policii zavolali všímaví sousedé. „Bavili jsme se s kolegy i sousedy, že se blíží mráz a ta paní tam netopí. A ať nezmrzne. A jak je vůbec na tom. Tak jsem raději zavolal policii,“ uvedl jeden ze všímavých sousedů.

Obyvatelé domu tušili, že se paní Ďuracká v domě nachází, vídali totiž v okně svítit světlo. Myšlenky na starou ženu uvězněnou v domě s hladovými psy jim ale nedaly spát. „Měli jsme obavy, jeden kolega mi navíc říkal, že pokud nebude mít co jíst, psi ji můžou i sežrat,“ poznamenal soused.

Podle jiné sousedky je to hyenismus, aby takhle matku nechali „v ho*nech“. Nebylo to ale poprvé, co sousedé kontaktovali úřady. Situace se podle nich poprvé začala řešit zhruba před čtyřmi lety. Dokonce se psala i petice a na hygienu, ale vše vyšumělo. „Volalo se na Heimstaden, ti nám ale řekli, že se platí řádně nájem, a tak s tím nic neudělají,“ řekl jeden z obyvatel domu. „Stížnost jsme skutečně před dvěma lety řešili a dle našich tehdejších informací byla sjednána náprava. Nájemní smlouvu k tomuto bytu okamžitě ukončíme a postižené paní jsme připraveni nabídnout bydlení jinde,“ uvedla na otázku CNN Prima NEWS mluvčí poskytovatele nájemního bydlení Heimstaden Kateřina Piechowicz.

Zvířata? Samá kost a kůže

Na nový domov čekají také psi, které v domě chovatelka nechala. Byli zubožení, kost a kůže, jak potvrdili sousedé. „Naposledy jsem jim dala teď v pondělí najíst. Hodila jsem jim celou konzervu, dva rohlíky a piškoty,“ řekla další z obyvatelek domu.

Se svými sousedy ale nesouhlasí dcera paní Ďuracké a majitelka zanedbaných psů. „Měla jsem tam veterinární správu několikrát, vždycky jsem měla kladný posudek. Psi měli vždy dostatek žrádla, byli v pořádku a spali v posteli,“ uvedla žena. Úředníci ale říkají něco jiného. Už před třemi lety prý chovatelku za stav svých zvířat potrestala Krajská veterinární správa. „V letošním roce byl náš pracovník na místě opakovaně a zjistili jsme nedodržení veterinárního zákona, tedy vakcinaci. Žena byla opakovaně sankciována,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka.

Psi jsou aktuálně v útulku a babička u vnučky. O tom co bude s dcerou-chovatelkou a zda ji čeká další postih, bude řešit i městský úřad v Orlové.

Tagy: