Je to hyenismus nechat matku takhle v ho*nách. Sousedé popsali záchranu seniorky z Orlové

Otřesný případ seniorky z Orlové, která žila zamčená ve zpustošeném domě spolu se smečkou zubožených psů, už z našeho vysílání znáte. Reportérka CNN Prima NEWS zjistila, že stařenka tam strádala dlouhé měsíce, a to přesto, že na její situaci několikrát upozorňovali sousedé.

Paní Zdena Ďuracká je už v bezpečí u své vnučky Sáry. Ta by se ale o situaci zřejmě nedozvěděla, kdyby ji neupozornila policie na to, že hledá její matku. Policii zavolali všímaví sousedé. „Bavili jsme se tady s kolegy, se sousedy, že se blíží mráz a ta babička tam netopí. A ať nezmrzne a jak na tom vůbec je, tak jsem volal policii,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden ze sousedů.

Sousedé tušili, že se paní Ďuracká v domě nachází, vídali totiž v okně svítit světlo. Myšlenky na starou ženu uvězněnou v domě s hladovými psy jim ale nedali spát. „Měli jsme obavy, ještě kolega mi říká jeden, jestli bude mít co jíst a ti psi, že ji můžou i sežrat,“ doplnil. „To je hyenismus, aby takhle matku nechala jako v tom bytě, v těch s prominutím ho*nách,“ doplnila další sousedka.

Nebylo to ale poprvé, co sousedé kontaktovali úřady. „Situace se poprvé začala řešit 3–4 roky zpátky. Dokonce se psala i ta petice na Heimstaden (největší poskytovatel nájemního bydlení v České republice, pozn. red.), na hygienu, všechno nějak vyšumělo,“ popsala sousedka. „Volalo se na Heimstaden, ti nám taky řekli, že si platí řádně nájem a že s tím taky nic neudělají,“ doplnil soused.

„Stížnost jsme skutečně před dvěma lety řešili a dle našich tehdejších informací byla sjednána náprava. Nájemní smlouvu k tomuto bytu okamžitě ukončíme a postižené paní jsme připraveni nabídnout bydlení jinde,“ vysvětlila mluvčí společnosti Heimstaden Kateřina Piechowicz.

Sousedé házeli psům jídlo

Na nový domov čekají také psi, které v domě chovatelka nechala. „Oni fakt byli zubožení. Jak vypadali? Kost a kůže,“ popsala jejich stav sousedka. Další pak uvedla, že jim dokonce házeli jídlo. „Naposledy jsem jí dala teď v pondělí, jsem jí hodila celou konzervu, dva rohlíky, piškoty,“ doplnila ke krmení jednoho ze zvířat.

Se svými sousedy ale nesouhlasí dcera paní Ďuracké a majitelka zanedbaných psů. „Měla jsem tam veterinární správu několikrát, vždycky jsem měla kladný posudek. Psi měli vždycky dostatek žrádla, byli v pořádku, spali v posteli,“ uvedla.

Úředníci ale říkají něco jiného. Už před třemi lety prý chovatelku za stav zvířat potrestala krajská veterinární správa. „V letošním roce náš pracovník tam byl opakovaně a zase jsme zjistili nedodržení veterinárního zákona, a to vakcinaci, a byla opakovaně sankciována,“ doplnil ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděra. Psi jsou aktuálně v útulku a babička u vnučky. Co bude s dcerou a jestli ji čeká další postih, bude řešit i městský úřad v Orlové.

Tagy: