Otřesný případ utýraného štěněte na Českolipsku. Muž ho měsíce trýznil hlady, pak se vymlouval

Případ krutého zacházení s teprve ročním štěnětem vyšetřují policisté v České Lípě. Zvíře zemřelo hlady a žízní, policisté jeho tělo nalezli v igelitovém pytli nedaleko bydliště majitele. Jednadvacetiletému muži nyní hrozí přísný trest.

Křížence labradora s retrívrem si mladík pořídil na jaře roku 2021. Tehdy se ještě roztomilým štěnětem chlubil na sociálních sítích. Jenže brzy ho zřejmě „nová hračka“ přestala bavit a nechtělo se mu o zvíře starat.

Psa vůbec nevenčil a za to, že zvíře vykonalo potřebu v bytě, kde zůstávalo dlouho samo uvázané, ho pak krutě trestal. „Po většinu dne ho doma držel připoutaného za obojek na asi metr dlouhém kovovém lanku přivázaném k pantům dveří. Pes proto ležel ve vlastních výkalech a hygienické péče se mu dostávalo jen sporadicky od lidí, kteří domácnost navštěvovali a slitovali se nad ním. Máme také zaznamenaná svědectví o tom, že nebohého psa trestal bitím a nebo tím, že mu misky s jídlem a vodou stavěl mimo jeho dosah, když byl přivázaný,“ popsala CNN Prima NEWS mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Otřesné zacházení musel podle zjištění policistů ubohý pes snášet nejméně deset měsíců, než na následky zanedbání péče zemřel. „Kvůli nedostatečnému pohybu pes ochrnul na zadní nohy a v červenci loňského roku doma bez jakékoliv pomoci uhynul. Mladík ho pak zabalil do deky a igelitového pytle a pohodil ho do křoví nedaleko svého bydliště,“ uvedla mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malý pes nepřežil připoutání na mrazu. V případu z Jesenicka může hrát roli týrání i alkohol

Podle soudního znalce zemřel pes především hladem a žízní. „Bylo zřejmé, že tam nejspíš došlo k nějakému orgánovému selhání typu selhání jater, ledvin a podobně. Pes uhynul i vlivem dehydratace,“ uvedl František Kostka, soudní znalec v oboru veterinární péče. Tělo psa se k němu dostalo už ve značném stádiu rozkladu, takže nebylo možné s jistotou popsat poranění od bití, které policii popsali svědci.

„Mladík, který již čelí trestnímu stíhání pro zločin týrání zvířat spáchaný zvlášť trýznivým způsobem, se vymlouval při výslechu na to, že na krmení pro něj neměl dost peněz. I kdyby to byla pravda, mohl ho odnést do útulku a nebo vrátit původnímu majiteli. Namísto toho ho nechal doma v bolestech zemřít,“ zdůraznila Ivana Baláková.

Postihy za týrání zvířat se nedávno zpřísnily, podle novely zákona teď obviněnému hrozí tři až šest let vězení.

Tagy: