Ozbrojenci zabili šest ochránců nejstaršího afrického národního parku

Zástupci konžského Národního parku Virunga potvrdili, že ozbrojená skupina v neděli zavraždila přinejmenším šest strážců parku. Několik dalších bylo vážně zraněno. Park slouží jako jedno z posledních útočišť pro ohrožené gorily horské. V oblasti ale operuje hned několik militantních skupin.

Mluvčí parku Olivier Mukisya uvedl, že zpočátku nebyla identita útočníků známa, ale podobně jako u přechozích útoků na strážce parku šlo o milice, které bojují o kontrolu nad východním Kongem. Nakonec bylo potvrzeno, že v tomto případě šlo o militantní skupinu Mai-Mai. Strážci parku byli přepadeni během pěší pochůzky parkem. „Překvapili je a neměli ani šanci se bránit,“ uvádí prohlášení parku. Při přepadení byli zabiti také dva útočníci.

Nejde o první případ, kdy afričtí strážci zákona položili život za ochranu zdejších zvířat. Jen za poslední desetiletí přišly v nejstarší africké rezervaci o život na dvě stovky strážců. K jednomu z nejsmrtelnějších útoků došlo loni v dubnu, kdy ozbrojenci zabili 12 strážců. O dva roky dříve byl park dokonce na skoro celý rok uzavřen po vraždě pěti rangerů.

Nyní park o rozloze téměř osmi tisíc kilometrů čtverečních hlídá armáda téměř sedmi set strážců. Zdejší povstalci více než 30 let bojují proti oficiální vládě a podle Africké asociace rangerů se ve velkém účastní černého trhu s masem divokých zvířat, díky kterému své aktivity financují. Ve Virunze nežije jen více než polovina populace ohrožených goril horských, ale i šimpanzi, sloni či okapi. Jde o nejstarší africký park a zároveň největší deštnou rezervaci.

Tagy: