Ozubená vagína pobouřila Vídeň. Nechutné, pohoršují se lidé kvůli provokativní soše v centru

Poklidnou eleganci ulice Graben (Příkopy) v centru Vídně rozvířila provokativní skulptura, a to pět metrů vysoká růžová instalace, která znázorňuje ženské přirození se zuby na vnitřních stranách, píše web deníku Oe24.at.

Objekt je součástí projektu Umění ve veřejném prostoru (KÖR), v jehož rámci dostávají umělci možnost, aby se představili na jedné z nejvýstavnějších a nejvyhlášenějších nákupních ulic Vídně. Letos padla volba na dílo 38leté estonské umělkyně Kris Lemsaluové, které nese název Chará. Je odvozeno ze starořeckého slova, znamenajícího radost, píše web deníku Oe24.at.

ČTĚTE TAKÉ: V rakouském obchodu našli nejjedovatějšího pavouka světa. Kousnutí způsobuje křeče i smrt

„Chará má tvar vagíny kterou vstupujeme do nového života, do nového vědomí jako při narození,“ popsala autorka pro web oe24at. Vagína se zuby by se měla podle umělkyně chápat nejen jako „brána k radosti“ a „nespoutanému potěšení“, ale dílo má podle ní poukázat také na to, že společnost je stále ovládána muži, píše web Wienerbezirskblatt.at.

Z možnosti vystavovat v centru rakouské metropole je umělkyně nadšená. „Ve Vídni jsem studovala, město bylo na počátku mé umělecké dráhy. Jsem ráda, že mám příležitost pokračovat v tomto dialogu s městem. Chará je pro mě symbolem, že se beze strachu pouštím do nových kapitol a velkých změn,“ říká Kris Lemsaluová.

Instalace budí velké rozpaky a mnohdy i kritiku. Není se co divit, nachází se nedaleko dvou katolických svatostánků – kostela sv. Petra a katedrály sv. Štepána, vídeňské dominanty. Velmi ostře ho zkritizoval šéf vídeňské organizace strany Svobodných (FPÖ) Dominik Nepp. „Tento druh umění je nechutný. Poctivější by od vídeňského starosty Michaela Ludwiga bylo, kdyby tam nainstaloval červený zadek,“ řekl Nepp. Červený zřejmě proto, že jde o barvu Ludwigových sociálních demokratů (SPÖ). A zadek proto, že si Vídeňané podle Neppa myslí, že si z nich radnice dělá „pr*el“.

Mnozí Vídeňané a turisté tvrdí, že socha by se měla nazývat spíše „velrybí ústa“. A jeden z obyvatel rakouské metropole tvrdí, že dílo vypadá jako čelisti kamzíka. Skulptura bude čeřit veřejné mínění až do 8. listopadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Horké počasí bude pokračovat i v následujících dnech

Majitelé podniků sídlících na ulici Graben hlásí, že od chvíle, kdy byl objekt instalován, se v jejím okolí „nápadně často“ objevují policejní hlídky. Vedení vídeňské policie ale tvrdí, že zvláštní dohled nad dílem neplánuje, protože to „není nutné“, píše web deníku Epress.at.

Tagy:
umění Vídeň socha vagína Svobodná strana Rakouska Michael Ludwig Graben Kris Lemsalu Dominik Nepp