Zásadní změna v palestinském vedení. Odstoupení premiéra by mohlo vést k reformě samosprávy

Palestinský premiér Muhammad Ištajja předsedovi palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi podal v pondělí demisi své vlády. Tamní předseda vlády to oznámil na tiskové konferenci. Podle agentury AP by krok mohl otevřít cestu k reformě palestinské samosprávy, kterou prosazují Spojené státy. Ištajja stál od svého jmenování v březnu 2019 v čele 18. vlády palestinské samosprávy.

„Demisi vlády jsem prezidentovi předložil 20. února a dnes (26. února, pozn. red.) ji podávám písemně,“ uvedl Ištajja v Ramalláhu a dodal, že rozhodnutí bylo přijato „s ohledem na vývoj událostí spojených s agresí proti Pásmu Gazy“.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelec se natočil při výbuchu mešity. Vojáci dělají z války satirickou show, upozorňuje CNN

Podle zpravodajského webu televize Al-Džazíra Ištajja svou rezignaci rovněž zdůvodnil „bezprecedentní eskalací“ násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě a „válkou, genocidou a hladověním v Pásmu Gazy“. Dodal, že existují „snahy učinit z palestinské samosprávy správní a bezpečnostní orgán bez politického vlivu“.

Vývoj podle agentury AP naznačuje, že Západem podporovaná palestinská samospráva je ochotna zavést reformy, aby se „revitalizovala“, jak požadují USA. Podle dřívějších amerických vyjádření by po skončení války mohla kontrolu nad Pásmem Gazy převzít právě reformovaná palestinská samospráva. V cestě této variantě ale stále stojí mnoho překážek, píše AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelci pálili na humanitární konvoj. OSN zastavila pomoc, v Gaze reálně hrozí hladomor

Tagy: