Mačety, palice, nože i samopal: V Německu zuří pouliční válka arabských klanů o moc

Situaci se pokoušely zvládnout na 200 policistů.

Na východě Německa se strhla válka gangů

V severním Porýní-Vestfálsku už několik dnů zuří brutální klanová válka. Proti sobě stojí rozvětvené rodiny z Libanonu a Sýrie. Pět stovek mužů vyzbrojených palicemi, noži, mačetami, a dokonce i samopalem se v Essenu pustilo do krvavé bitky, píše web deníku Bild.

Pouliční boj klanů o moc začal před pár dny ve městě Castrop-Rauxel. Příčinou byl malicherný spor mezi dětmi. Do jejich rozmíšky se však začalo zapojovat stále více dospělých. Výsledkem bitky byl smrtelně pobodaný muž. Případ vyšetřoval tým zabývající se vraždami, píše web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Do bitky na berlínském koupališti se zapojilo 20 výrostků. Ochranka stojí majitele miliony

Nyní všechny libanonské rodinné klany v Německu spojily své síly. „Syřané to zhoršovali a zhoršovali. Nemůžeme se s tím smířit,“ řekl deníku Bild libanonský účastník bitky. „Jeden z našich patronů nás svolal, abychom Syřanům konečně dali jasně najevo, kdo velí a jak brutální umíme být,“ dodal.

Výhružky a brutální klany

V sobotu večer se na internetu objevilo video, na němž zakuklení Syřané vyhrožovali, že s holemi a noži přepadnou restauraci Libanonce, která se nachází v parku ve městě Essen. „Libanonci, přísahám vám, zmastíme vás. Nevíte, že si zahráváte s lidmi z Deir ez-Zor,“ vyhrožuje zahalený mladík. Deir ez-Zor je velké město v Sýrii známé svými brutálními klany. Jejich členové se nevyhýbají ani vraždám.

Zakrátko se sešlo více než 500 Libanonců, kteří během noci na neděli pochodovali centrem města a házeli židle do oken syrské kavárny.

Vyděšení obyvatelé města zavolali policii. Po jejím příjezdu hrozilo, že mezi stovkami mužů bude konflikt eskalovat. Policisté museli nejdřív použít pepřový sprej a poté zavolali posily. Vzápětí dorazily na dvě stovky policistů z celého Porúří a k nim se přidaly speciální jednotky a vrtulníky.

„Nemůžeme je všechny zatknout, můžeme jim pouze zabránit v přímé konfrontaci. Přestože jsme již shromáždili všechny síly, nezvládneme je všechny. Je jich prostě moc, jsou moc agresivní,“ říká policista deníku Bild. Policie vzápětí nařídila dopravní kontrolu. Prohledala desítky vozů a zabavila mnohé zbraně. Nepočítaně nožů, ale dokonce i samopal.

„U nás platí právo státu nikoliv právo rodiny,“ prohlásil Herbert Reul (CDU), ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska. V neděli dokonce zasáhl imám, který vyzval obě skupiny, aby se smířily v duchu koránu, a vzkázal: „Vyjednávat a odpouštět“.

Na klid to ale nevypadá. Ačkoliv se policii podařilo zabránit nejhoršímu, napětí by se ve městě dalo krájet. Skupiny arabských mužů postávají po celé severní části centra a vyčkávají na záminku, která by jim podle jejich názoru dala oprávnění k bitce.

Tagy:
Německo Essen Sýrie Severní Porýní-Vestfálsko Libanon klan rodina