Panika na Českobudějovicku: Žena měla v garáži obřího hada. Zmizel, než dorazili odborníci

Mamba zelená

Pátrání po hadovi

Pokud se bojíte hadů, asi byste nechtěli být v kůži ženy z Českobudějovicka, která ve své garáži našla zhruba půlmetrového hada. Než vše nahlásila policistům a ti spolu s ošetřovateli dorazili na místo, zvíře bylo pryč. Po hadovi tak pátrají už třetí den.

„Boršovským policistům se ve čtvrtek ozvala žena z Roudného s tím, že den předtím si všimla, že jí do garáže u rodinného domu vlezl zhruba 50 centimetrů dlouhý had, který měl hráškově zelenou barvu a protáhlou hlavu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý zážitek pro turisty v Itálii. Pláž zaplavili mrtví krabi, bylo jich přes 100 kilo

Policisté a hasiči spolu s ošetřovateli ze zoologické zahrady dorazili na místo ihned po ohlášení. Prohledali garáž, blízké okolí, nicméně žádného hada nenašli.

Podle popisu by se mohlo jednat o exotického hada. Setkání s mnohými z nich může končit smrtí.

„Hráškově zelená je třeba mamba zelená. Může to být také bičovka zelená, těch je tady spousta, dovážejí se pomalu ve vagónech a můžete si ji koupit, aniž byste na to měli povolení,“ vysvětlil ředitel Zoo Dvorec u Borovan Viktor Ambrož.

Policie teď vyzývá chovatele, kterým nějaký had chybí, aby se jí ozvali. V případě nelegálního chovu se ale situace může zkomplikovat.

„Za povolení se musí platit a kolikrát je had levnější než povolení. Takže takový člověk se vám v případě, že by se ten had chytil, samozřejmě nepřizná,“ dodal Ambrož.

Zda se jedná o smrtelně jedovatý druh plaza, nedokážou odborníci podle kusých informací posoudit. Proto policie nabádá místní k opatrnosti.

Ti mají kvůli svým dětem i zvířatům strach. „Plazi obecně vyvolávají v mnoha lidech stres a jestli někdo takové zvíře chová, natož jedovaté, a uteče mu, vnímám jako obrovskou nezodpovědnost, že si patřičně nezajistí terárium,“ uvedla jedna z obyvatelek Roudného. „Příjemné by mi to nebylo, asi bych ho zavřela v té garáži,“ dodala další.

A přesně to také odborníci radí. V případě, že hada uvidíte, nesnažte se ho sami odchytit. Hermeticky uzavřete místnost a kontaktujte policii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obrovský plaz vyděsil rybáře nedaleko českých hranic. Zabíjí labutě, lidé mají strach, říkají

Tagy:
had ZOO Jihočeský kraj Českobudějovicko mamba zelená Boršov nad Vltavou policie bičovka zelená Roudná