Děsivý zážitek pro turisty v Itálii: Pláž zaplavili mrtví krabi, bylo jich přes 100 kilo

Mrtví krabi modří vyděsili turisty minulý týden na pláži Boccasette u Jaderského moře na severu země. Podle italských médií tam za jeden den našli kolem 100 kilogramů bezvládných korýšů. Odborníci spekulují, co za jejich úhynem stojí.

Místní rybáři vylučují, že by událost souvisela s oteplováním moře. „Podle našeho biologa Emanuele Rossettiho krabi nalezení v Boccasette zemřeli na otevřeném moři kvůli slizu. Ne kvůli horku,“ uvedl podle serveru Virgilio Paolo Mancin, prezident konsorcia sdružujícího rybáře z oblasti Scardovari.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná masožravá bakterie se šíří v evropských mořích. Může zabíjet, skrývá se i v jídle

Sliz produkuje fytoplankton (ten tvoří miniaturní zelené organismy, jako jsou řasy a sinice, pozn. red.). I přes nepříjemný zápach není pro člověka nebezpečný, nicméně plavce nepotěší a rybáři jej musí odstraňovat ze svých sítí.

Obecně je sliz považován za neškodný pro mořskou faunu, ale evidentně to neplatí pro měkkýše a zvláště pro modrého kraba, jednoho z mnoha nepůvodních druhů v Itálii, který se sem rozšířil ze západního Atlantiku, podotkl web Virgilio.

Sliz se letos rozšířil na mnoha místech Jaderského moře. Nicméně nikde jinde neměl na modré kraby takový dopad. „Jde o ojedinělý případ. V žádné oblasti našeho území nejsou žádné další zprávy,“ citoval Mancina web Corriere Del Veneto. A podotkl, že živých a zdravých jich bylo v lagunách o den později nachytáno 21 tisíc kilogramů.

Chorvatský web Index proto nabídl další hypotézy, co se mohlo měkkýšům stát. Podle něj může jít o následek znečištění vody, nevylučuje ani negativní vliv zvýšení nebo snížení její teploty. To totiž může snížit odolnost krabů vůči nemocem, na které jsou náchylní až tak, že u nich často propukají epidemie. A v neposlední řadě by mohlo jít o důsledek nedostatku kyslíku ve vodě způsobeného umělými hnojivy.

Krab modrý se objevil v Jaderském moři po přelomu tisíciletí. Za své jméno vděčí bleděmodrým klepetům. Je velmi agresivní, útočí na rybářské sítě, ze kterých vyžírá ryby. Poškozuje také podmořské rostlinstvo, které slouží jako potrava místním rybám, a žere slávky a hlemýždě. Velmi rychle se rozšiřuje a zatím nebyl objeven způsob, jak tomu zabránit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

Tagy:
pláž Itálie záhada úhyn odborníci krab modrý Porto Tolle Boccasette