Manželku brutálně zavraždil sekáčkem, hrozí mu i doživotí. Muž u soudu popsal, jaký byl plán

Pardubický krajský soud se začal zabývat případem staršího muže, který usmrtil svou družku. Ženu v bytě napadl ve spánku nejprve sekáčkem na maso, poté kuchyňským nožem a nakonec ji ještě škrtil. Pak jí na místě vraždy vytvořil pietní místo. Vinu přiznává, ale sáhodlouze vysvětloval, že ho k činu dohnaly okolnosti.

Muž podle obžaloby zaútočil na ženu zákeřně v jejím spánku. Nejprve sekáčkem na maso, pak nožem a nakonec i holýma rukama. Vraždu prý plánoval. „Popsal jednotlivé detaily, jak k tomu došlo. Byla to v podstatě jeho osobní zpověď,“ uvedl k případu obhájce Marek Hylena. Obžalovaný v úterý uvedl, že svého činu, ke kterému se doznal, lituje. Prý se dohodl se svojí partnerkou na společné sebevraždě.

„Domluvil s poškozenou, že ten čin provede a následně spáchá sebevraždu. K tomu tedy, jak je známo, již nedošlo,“ dodal Hylena. Během prvních tří hodin hlavního líčení obžalovaný popisoval hlavně minulý život svůj i partnerky a také jejich společné soužití, které bylo velmi problematické a plné alkoholu. „Stále se hádali, pořád jsme slyšeli sprostá slova, naschvál pouštěli televizi nahlas, třeba o půlnoci,“ uvedl už v dubnu Tomáš Janků, jeden ze sousedů. A do konfliktu se dostávali i se sousedy, na kterých jim údajně vadilo snad všechno.

Ve hře je i výjimečný trest

Šestašedesátiletý bývalý pedagog měl po vraždě vytvořit malý oltář, sbalil si věci do vězení a počkal na příjezd policie. Podle obžaloby ale žena rozhodně svůj život ukončit nechtěla. „Ze závěrů znaleckého posudku soudně lékařského vyplývá, že na rukách měla celou řadu obranných zranění,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová. A podle znalců musela těsně před smrtí prožít neuvěřitelná muka. Proto také státní zástupkyně posuzuje skutek velmi přísně.

Obžalovanému hrozí v případě prokázání viny až dvacetiletý nebo i výjimečný trest. Hlavní líčení je v budově pardubického soudu naplánované i na další den.

Tagy: