Patejdl pomohl Rážovi zachránit život. Když byl zpěvák v kómatu, pouštěl mu písně Elánu

Vašo Patejdl s Jožo Rážem skupinu Elán zakládali.

Zemřel Vašo Patejdl

Znali se od svých čtrnácti let, založili spolu kapelu Elán. Společně pak zjišťovali, co všechno patří k muzikantské slávě. Vašo Patejdl a Jožo Ráž se sice povahově lišili, byli ale jak dva bráchové. Když měl Ráž v roce 1999 vážnou nehodu a ocitnul se v kómatu, právě Patejdl podle svědectví pamětníků pomohl svému parťákovi z nejhoršího tím, že mu pouštěl do sluchátek písničky Elánu. Nakonec je to paradoxně Patejdl, kdo z tohoto světa odešel jako první, zemřel 19. srpna 2023 ve věku 68 let.

V hudebce spolu kdysi chodili do jedné třídy na klavír, chvíli dokonce seděli ve stejné lavici. A pak se jednoho dne stalo, že Vašovi po srpnu 1968 emigrovala polovina kapely. Zeptat se nadaného kamaráda Joža, jestli by neměl chuť přijít do zkušebny, se přímo nabízelo.

Tak to v roce 1968 začalo.

V časech, které přály spíš bolavým loučením, došlo k jednomu významnému seznámení. Vznikla nejen kapela Elán, ale i pevné lidské pouto, které nepřervaly ani čas, ani sláva, ani velké povahové rozdíly.

Protože Patejdl a Ráž vskutku jiní byli.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Jan Kalina, zpěvák skupiny Sto zvířat

Přemýšlivému introvertovi Vašovi se přezdívalo Profesor, za všech okolností působil mile a ochotně. Raději se držel v pozadí.

Poněkud výraznější a výstřednější Jožo sice vystudoval psychologii, někdy to v něm ale bouchlo, na druhé sem tam působil podrážděně a tvrdohlavě. Připomínal buldoka, který si jde za všech okolností paličatě za svým.

Na spoustu věcí měli ostatně odlišné názory; asi nejvíc to fanoušky trklo, když se z Ráže stal po revoluci velký příznivec Vladimíra Mečiara.

Přesto se nikdy nerozkmotřili. Dál se vzájemně uznávali i poté, co Patejdl v roce 1985 kapelu na 11 let opustil. Síla jejich přátelství se možná vůbec nejzřetelněji projevila 20. června 1999, když měl Ráž havárii na motorce.

„Byl jsem tenkrát doma,“ vzpomínal Patejdl v rozhovoru pro Novinky.cz. „Jemu se to stalo, když jel ode mě ze studia; měl jsem ho tehdy v Dúbravce. Dokončili jsme Vodu, čo ma drží, on si ji poslechl a řekl, že je tam příliš mnoho houslí. Že to není bigbít, že je to moc slaďoučké. Tak jsme to ještě trochu přemixovali. A já šel domů. Tam vždycky vypnu telefon, dám si panáka a odpočívám. V jednu v noci dole bouchal na dveře Jano Baláž, že měl Jožo vážnou nehodu.“

Ráž v tom byl nevinně, na bratislavské ulici mu po desáté hodině večer nedal přednost jistý německý podnikatel. Populární zpěvák zůstal po převozu do nemocnice dva měsíce v kómatu, celou dobu bojoval o život. Nevypadalo to moc nadějně, už bezprostředně po bouračce si jeho nejbližší od lékařů vyslechli, že naděje na přežití je deset procent.

Přesto to nakonec zvládnul. Podle mnohých nejen díky šikovným lékařům, též zásluhou neustálé podpory od kamarádů. Konkrétně právě od Patejdla, který Rážovi pouštěl do sluchátek písničky „jejich“ Elánu.

„Ale nebyl jsem to jen já. Všichni kolem něj. To bylo celé velké hnutí,“ bránil se později skromně Patejdl. „Snažili jsme se mu dát energii, všechno. Věřili jsme hrozně moc tomu, že to dobře dopadne.“

Ráž se následně vrátil nejen do života, ale i na koncertní pódia. Elán v příštích letech vyprodal Letenskou pláň i americkou Carnegie Hall. Ti dva si spolu dál plnili své klukovské sny.

Před pěti lety se sice Ráž s Elánem rozloučil, skupina však měla na rok 2024 v plánu další dva koncerty. Důvodem k jednorázovému návratu byla oslava Rážových a Patejdlových sedmdesátin.

Všechno je ale jinak.

Jeden ze dvou parťáků u toho už nakonec nebude.

Tagy: