Pavel s Vohralíkovou vyrazili na dostihy. Raději si osedlám koně z mojí garáže, řekl prezident

Prezident Petr Pavel zavítal v neděli na závodiště do pražské Chuchle.

Prezident Pavel navštívil závodiště v Chuchli

Netradiční program měl v neděli prezident Petr Pavel. Navštívil totiž závodiště v pražské Chuchli, kde se jela Cena prezidenta republiky, nejdelší rovinový dostih v Česku. S hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou sledoval z tribuny jeho průběh a potom v cílovém prostoru předal cenu žokeji Martinu Laubemu, který vyhrál v sedle tříletého ryzáka Magic Merlin. Prezidentská fotka na koni ve stylu Tomáše Garrigua Masaryka ale nevznikne.

„Nerad se stylizuji do něčeho, co nejsem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Pavel na dotaz, zda by se nechal zvěčnit jako Tomáš Garrigue Masaryk. V krátkém rozhovoru v pražské Chuchli prezident zároveň přiznal, že nadšencem pro koně tak úplně není. „Ke koním jsem měl vždycky respekt, protože je to nádherné a ušlechtilé zvíře. Zároveň ale vyžaduje spoustu času a trpělivosti, a to já jsem nikdy bohužel neměl,“ přiznala hlava státu.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Pavel nenaváže na Zemanova vánoční poselství. S projevem vystoupí na Nový rok

Raději si prý osedlá ty koně, kteří na něj čekají v garáži. „Ti nepotřebují tolik péče,“ doplnil Pavel, který si ale váží toho, že se v neděli mohl dostihového závodu zúčastnit. „Dostih má úžasnou atmosféru a navazuje na krásnou tradici, která trvá už téměř 100 let,“ pochvaloval si prezident nedělní závod, na který ho doprovodila kancléřka Jana Vohralíková.

K dostihům pak patří také sázky. Jak ale prezident přiznal, on nesází. „Když si vsadím, zásadně nevyhrávám. Já se v tom opravdu nevyznám a nechtěl jsem střílet naslepo,“ vysvětloval. A nechat si od někoho poradit prý také nechtěl. „Považoval bych to za trochu nefér,“ doplnil Pavel s tím, že o to víc si ale závodění užil. Místo osobního zájmu totiž v klidu sledoval, jak se pozice během dostihu mění.

Tagy:
prezident Petr Pavel koně Praha žokej Velká Chuchle dostihové závodiště Jana Vohralíková Cena prezidenta republiky hradní kancléřka