Pavel: Důchodová reforma je potřebná. Věk odchodu do penze se bude prodlužovat

Prezident Petr Pavel

Pozdější odchod do důchodu

Mezi politiky panuje shoda, že důchodová reforma je potřebná. Po společném jednání zástupců vlády a opozice to prohlásil prezident Petr Pavel. Ze schůzky vyplynulo, že reforma bude zaměřená na prodloužení věku odchodu do důchodu a také na některých dalších změnách.

„Důchodová reforma ovlivňuje životy naprosté většiny občanů na desítky let dopředu. Pokud by se  stala položkou na bojišti politických stran, tak by prohráli všichni občané. Dnešní jednání se neslo v duchu společné odpovědnosti. Všichni účastníci vedli otevřenou diskuzi a naslouchali návrhům,“ řekl Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: V jablonecké nemocnici hořelo. Desítky lidí před plameny unikly, zasahovali hasiči

Konkrétně zmínil jednoznačnou shodu, že je potřeba s důchody něco udělat. „Věk odchodu do důchodu se bude muset prodlužovat. Dál se bude řešit výpočet věku a zda bude platit automatický mechanismus. Pokračovat bude debata také o náročných profesí. K tomu jsme si také řekli některé úkoly,“ uvedl prezident.

Jednání trvalo hodinu a půl a podle prezidenta se neslo v odpovědném duchu. „Obě strany se snažily najít shodu, i když se ukazují rozepře. Nejedná se o poslední jednání, protože jsme nestihli probrat všechno,“ dodal prezident.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ocenil, že prezident přišel s iniciativou uspořádat kulatý stůl mezi vládou a opozicí. „Oceňuji konstruktivnost diskuze. Na tom, že je nutná důchodová reforma v principu shoda je. Přemýšlíme nad náročnými parametry,“ pronesl Jurečka po jednání.

Na schůzce také padlo téma dřívějšího odchodu do důchodu pro náročné profese. Podle Jurečky se ministerstvo práce a ministerstvo zdravotnictví shodla na některých povoláních podle dat z posledních deseti let. „Je to pohled na jednotlivé konkrétní pozice, nikoli obecné profese. Jsme ochotni o tom dále debatovat,“ dodal Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co si o důchodové reformě myslí Aleš Juchelka a Marian Jurečka?

Za hnutí ANO se jednání účastnil stínový premiér Karel Havlíček, předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová a také stínový ministr práce Aleš Juchelka. Podle Havlíčka je naprosto klíčové, aby vznikl další pilíř. „Aby byl motivační s garancemi státu. Může to být spojené i s investicemi do jádra,“ řekl Havlíček. Vznikem druhého důchodového pilíře by podle něj občanům vznikla záruka, že o své peníze nepřijdou.

Tagy: