Pejskaře obchází hrůza. Traviče psů viděl jen jediný muž, kterého se nedaří najít

pes

Policie stále pátrá po traviči psů

Policie se obrací na veřejnost kvůli případu sériových otrav psů v Pardubickém a Olomouckém kraji z konce loňského roku. Kriminalisté získali videozáznam, na kterém má být důležitý svědek pohybující se na kole.

Otrávené smrtící návnady se loni v listopadu objevily na Orlickoústecku, zejména v okolí Králík, Čenkovic a Červené Vody, později je lidé začali nacházet i v sousedním Olomouckém kraji na Šumpersku. Po otravě už uhynuly desítky psů a koček. Travič ovšem uniká spravedlnosti. Teď potřebují vyšetřovatelé prověřit důležitou stopu. Hledají cyklistu z videozáznamu.

Jde o nervy paralyzující látku. Podle laboratorních rozborů a názorů veterinářů by naměřená koncentrace mohla smrtelně ublížit i člověku. Travič navíc nepokládal návnady jen volně v přírodě, ale házel je i lidem přímo do zahrad.

„Pro nás se jedná opravdu o svědka, který by nám mohl přispět k objasnění série otrávených psů. Je možné, že je to člověk z Čenkovic, Orlickoústecka, ale může to být i náhodný turista, který se v Čenkovicích vyskytl,“ vysvětluje mluvčí krajských policistů Markéta Janovská.

I když je klid, pejskaři jsou ve střehu

Travič se v posledních týdnech stáhl do ústraní, pejskaři jsou ale stále v pohotovosti. Stačí chvilka nepozornosti a zvíře do půl hodiny umírá. Použitý jed je vysoce koncentrovaný nebezpečný fosfid zinku, kterým se hubí třeba hraboši.

„Nás to velice trápí. Teď si velmi hlídáme pejska, je to fakt nepříjemná situace. Sestra, když chodila na procházku, říkala, že to tady už taky našla. Sousedům také někdo otrávil psa,“ říkají obyvatelé Jedlí na Šumpersku.

Obce Králíky a Červená Voda dokonce vypsaly padesátitisícovou odměnu za informaci vedoucí k dopadení pachatele, zatím ovšem bez úspěchu. Kriminalisté teď sázejí na výpověď muže z videa. Pokud cyklistu někdo pozná, má se obrátit na policii. Kvůli otravám zemřely už více než dvě desítky psů.

Tagy: