Pelosiová už nepovede demokraty ve Sněmovně reprezentantů. Chce uvolnit místo mladší generaci

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Dosavadní demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová ve čtvrtek uvedla, že nebude usilovat o znovuzvolení do čela demokratické frakce. Chce tím uvolnit místo mladší generaci ve vedení strany. Informovala o tom agentura Reuters. Pelosiová své rozhodnutí oznámila poté, co republikáni podle projekcí získali těsnou většinu v dolní komoře Kongresu.

„Nebudu usilovat o znovuzvolení do čela demokratů v příštím Kongresu,“ prohlásila dvaaosmdesátiletá Pelosiová. „Nyní se musíme odvážně vydat do budoucnosti. Nastala hodina pro novou generaci,“ dodala.

Pelosiová Sněmovnu v projevu označila za „posvátnou půdu“ a „srdce americké demokracie“. „Americká demokracie je majestátní, ale křehká. Mnozí z nás, kteří jsme zde přítomni, jsme byli svědky naší křehkosti na vlastní kůži, tragicky právě v této sněmovně. A tak je třeba demokracii navždy bránit před silami, které jí chtějí ublížit,“ řekla Pelosiová v narážce na loňský lednový útok příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol.

Kalifornská demokratka uvedla, že v Kongresu zůstane jako zastupitelka San Francisca, až se v lednu sejde nový Kongres.

Pelosiová v minulých dnech uvedla, že napadení jejího manžela Paula nepochybně ovlivní její rozhodnutí o působení v čele demokratů ve Sněmovně reprezentantů.

Klíčová postava americké politiky

Pelosiová je klíčovou postavou americké politiky. Je první ženou, která se stala předsedkyní Sněmovny reprezentantů, a jediná osoba za poslední desetiletí, která byla do této funkce zvolena dvakrát. V dolní komoře Kongresu působí již od roku 1987.

Ze své funkce ve čtvrtek odstoupil také Steny Hoyer, vůdce demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů. Američtí demokraté budou 30. listopadu hlasovat o tom, kdo povede jejich frakci v příštím Kongresu. O místo podle Reuters může usilovat usilovat Hakeem Jeffries z New Yorku. Jeffries by se stal prvním černošským zákonodárcem, který by vedl jednu z hlavních stran v Kongresu. Hoyer již Jeffriesovi vyjádřil svou podporu.

Republikáni, kteří se kontroly nad Sněmovnou reprezentantů ujmou v lednu, již na post předsedy této komory nominovali svého dosavadního lídra v této komoře Kevina McCarthyho. Pelosiová poznamenala, že demokraté budou mít na republikány s jejich „těsnou většinou silné páky“. Demokraté si navíc ve volbách z minulého týdne udrželi kontrolu nad Senátem.

Tagy:
demokracie Nancy Pelosiová USA Donald Trump Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Kevin McCarthy Steny Hoyer