Perníčky se v Horní Cerekvi pekly ve velkém. Třicet rodin z nich postavilo unikátní betlém

Ne, abyste ho snědli. Originální nařízení měli letos o Vánocích všichni, kteří se vydali na radnici v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Postavili tam totiž perníkový betlém, který si místní sami upekli. Zapojilo se neuvěřitelných 30 rodin. Nejtěžší bylo nechat si na voňavé dílo zajít chuť a kochat se jen pohledem.

Je to pracné, ale výsledek stojí za to. Určitě nám dáte za pravdu, že pečení cukroví patří o Vánocích k českým tradicím a v Horní Cerekvi se letos peklo opravdu ve velkém.

Perníkový betlém pod vedením paní učitelky

Z místních domácností byla cítit vůně perníků. To proto, že zadání bylo vytvořit perníkový betlém jaký nikde jinde neuvidíte. Plán pečení si vzala na povel místní paní učitelka. A té se přece neodmlouvá. Co z toho nakonec vzešlo, to bylo takové vánoční překvapení, jako když děti vybalují dárky pod stromečkem. Co domácnost, to jiný styl, těsto i trouba.

Krabice se svezly z domů a z knihovny na jedno místo, na radnici. A pak přišlo na řadu třídění, zvlášť postavičky, domečky, stromečky i zvířata.

„Nejradši bych to snědla, moje děti taky. Ale teď přichystáme podklad pod betlém z polystyrénu a postupně ho do něj budeme zapichovat,“ popsala jedna z místních pekařek v pořadu Prima Česko.

Jak by se řeklo ve škole, ne všechny perníčky dopadly na jedničku s hvězdičkou, ale své místo v betlému si najdou.

„Chaloupky jsou hodně náročné, já sama bych se do nich nepustila. Myslím, že by mi spadly hned potom, co bych se pokusila je slepit. Vlastně všechno je náročné, ne každý zvládne zdobit, ne každý se do toho pustí. Moje perníčky vypadají jako od dětí ze školní družiny,“ směje se Lenka Procházková, organizátorka výzvy.

Starosta nepeče, ale už plánuje pečení na jaro

Starosta Horní Cerekve Milan Kunst už dopředu věděl, že si s troubou dvakrát nerozumí. „To by asi nedopadlo dobře, i když máme hasiče. Ale nevím, jestli by stihli přijet včas, kdybych začal péct. Radši budu ochutnávat.“

Ale to měl smůlu. Ani děti z místní školy nemohly ochutnávat. Pokud se totiž perníkový betlém, kde je bezmála 300 figurek, nerozpadne, mohl by být v Horní Cerekvi ozdobou nejen tyto Vánoce, ale i příští. A protože se místní cukrářky náramně osvědčily, možná přijde i další výzva.

„Budeme sedět za kamny a budeme vymýšlet, co na jaře. Určitě si myslím, že by bylo vhodné uspořádat něco na Velikonoce. Můžeme udělat soutěž v pečení velikonočního beránka,“ plánuje starosta akci na jaro.

Tagy:
Velikonoce rodina Vánoce pečení radnice okres Pelhřimov Horní Cerekev