Utajovaná píseň zesnulého Milana Lasici vás dojme. Do světa se chystá jeho unikátní album

Video VIP zprávy: Lasica se dal na zpívání

Tvůrci projektu Básnění představili novou píseň zesnulého Milana Lasici

Tvůrci projektu Básnění představili videoklip s novou písní zesnulého Milana Lasici s názvem List do vetra, první singl z jeho dosud utajovaného alba. Projekt vzniká již od roku 2000, ale na přání dramaturga, moderátora, režiséra a zpěváka Lasici bvl držen v utajení. První impulz vznikl během nahrávání písně Predstavujem si krajinu, která byla věnovaná vzpomínce na zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou.

Slovenský herec Lasica zemřel 18. července 2021 při vystoupení s orchestrem v bratislavském divadle Štúdio L+S. Bylo mu 81 let.

ČTĚTE TAKÉ: Odpůrci očkování i Volný zneužívají smrt Milana Lasici. Patolog zveřejnil příčinu úmrtí

Album by mělo vyjít během příštího roku jako kniha a jako vinyl. Bude obsahovat 11 skladeb, stejný počet básní a ilustrací a různé fotografie. Zájemci ho mohou získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně a svoji podporou se stát součástí projektu. Kromě alba vyjde také limitovaný singl List do vetra s Lasicovým podpisem.

„Celé nahrávání, které se uskutečnilo v dubnu a květnu 2021, bylo přísně utajené. Dokonce i Lasicova rodina se o něm dozvěděla až po jeho smrti. S Lasicou jsme totiž měli gentlemanskou dohodu, že dokud projekt nedokončíme, nikomu o něm neřekneme,“ uvedl autor projektu Marek Kučera.

Lasica s Kučerou vybírali ze 64 básní, 11 z nich Lasica nazpíval. Zhudebnili je Robert Pospiš a Martin Sillay. „Bylo to poprvé, co jsem oslovil Milana Lasicu s nabídkou spolupráce. Svůj part přišel nahrát dva dny po svých osmdesátých narozeninách. Fascinoval mě jeho přístup k práci. Neztrácel čas. Žádné zbytečné řeči, šel přímo na věc. Od chvíle, kdy jsme ho vyzvedli doma, do opuštění nahrávacího studia uplynulo 23 minut,“ vzpomínal Kučera.

V projektu Básnění protagonista skrze poezii slovenských autorů s vědomím vlastní pominutelnosti reflektuje svůj život. Píseň List do vetra vznikla podle básně Miroslava Válka a jedná se o jakýsi zhudebněný dopis, který Lasica zanechal pro všechny, s nimiž se nestačil rozloučit.

Videoklip List do vetra natáčel Kučera s Miroslavem Remšíkem. Do nahrávacího studia pozvali Lasicovy přátele, za těmi, kteří nemohli přijet na Slovensko, vycestovali do Prahy, Brna nebo Třebíče. Natáčení se zúčastnili Magda Vášáryová, Jiří Bartoška, Zdeněk Svěrák, Zuzana Kronerová, Peter Lipa, Jiří Lábus, Milan Kňažko, Bolek Polívka a další.

„Bylo to jedno z nejemotivnějších točení, jaká jsem zatím zažil. Od samotného začátku Básnění jsem cítil, že pracujeme s něčím, co má v sobě sílu spojovat,“ podotkl Kučera.

Slovenský herec Lasica, známý dlouhá léta jako polovina nerozlučného dua s Júliem Satinským, se narodil 3. února 1940 ve středoslovenském Zvolenu a žil v Bratislavě. V metropoli vystudoval dramaturgii a vedle filmového a divadelního herectví režíroval také několik televizních snímků, věnoval se hudbě, psaní textů i scenáristice.

Připomeňte si den, kdy zemřel Miroslav Lasica:

Tagy: