Pljuščenkova žena pálila do dopingové hříšnice. Sama způsobila poprask děsivým číslem

Mladičká ruská krasobruslařka Kamila Valijevová je díky svému talentu pod září reflektorů. Vyložený poprask kolem její osoby se strhl během olympiády v Pekingu. Do 16leté ledové tanečnice se nyní opřela manželka legendárního Jevgenije Pljuščenka Jana Rudkovská. Způsobila tak již druhou kontroverzi během několika dní.

Valijevová letos v únoru okouzlila fanoušky z celého světa tím, co předvedla na akci pod pěti kruhy v Pekingu v týmové soutěži. Dotáhla Rusko ke zlaté medaili. Během olympiády ale zároveň vybublalo na povrch, že o pár měsíců dříve na šampionátu v Rusku měla dopingový nález. Tlak mladičká krasobruslařka nedokázala ustát a v individuální honbě za triumfem selhala.

S pořádným škraloupem závodí dál, byť ne na světové scéně. Ale to nikdo z jejích kolegů a kolegyň vzhledem ke sportovním sankcím, které byly na největší stát světa uvaleny po začátku války na Ukrajině. Takže se musí spokojit s alternativou v podobě ruské Grand Prix.

Janu Rudkovskou naštvala nespravedlnost, kterou ohledně Valijevové zaregistrovala při pokračování seriálu v Kazani. Ženě dvojnásobného olympijského šampiona se nelíbilo, jak rozhodčí hodnotili vystoupení slavné teenagerky. Rudkovská si totiž myslí, že si Valijevová získala přízeň porotců skokem až po oficiálním skončení její show. Konkrétně šlo o čtverný toeloop.

„Pokud jsou předpisy pro všechny, měli by je všichni dodržovat,“ postěžovala si na Telegramu Rudkovská, jež se na sociální síti ráda vyjadřuje k veškerému dění. „Kamila dokázala něco, co ještě nikdo v historii krasobruslení. Předvedla skokanskou show ještě před tím, než porota její vystoupení ohodnotila,“ pokračovala s tím, že chce rovné zacházení. A konzultací s krasobruslařskou ikonou – manželem – si potvrdila, že něco podobného není běžné: „Řekl mi, že něco takového se ještě na žádné akci na světě nestalo.“

Akrobatické kousky bez jištění

Pozornost si Rudkovská v posledních dnech vysloužila i jiným způsobem. Spolu s mužem pořádá po Rusku exhibice a do poslední revue zařadila extrémně nebezpečně vyhlížející kousek. „Nyní uvidíte zcela unikátní číslo. Přísahám, že jen já jsem je mohla přesvědčit k takovému výkonu,“ oznámila přímo z ledu, protože se obsazuje do role moderátorky.

Krasobruslaři Mark Kondratiuk a Alexandra Trusovová se v jednu chvíli chytili lana a nechali se vznést do vzduchu, kde dělali akrobatické kousky.

Ruská média po vystoupení upozornila na to, že během čísla nebyli krasobruslaři nijak jištěni. Nebylo by to přitom poprvé, kdy by se v případě jakýchkoliv problémů nějaký z účinkujících během Pljuščenkovy show zranil.

Tagy:
doping krasobruslení sport Rusko Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Kamila Valijevová Jana Rudkovská Jevgenij Pljuščenko