Brutální napadení Ukrajinek na Plzeňsku: Jedna skončila v bezvědomí, útočit měl řidič auta

  • Téma: Krimi
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 23. srpna 2023 17:20
Výbuch domu ve Slaném na Kladensku

Brutální napadení Ukrajinek na Plzeňsku

Policie vyšetřuje incident z neděle 13. srpna, který se odehrál během poutě v Plasích na severním Plzeňsku. Dvě Ukrajinky, 34letá Lilia a její 44letá kamarádka Tetiana seděly na chodníku a povídaly si, když u nich zastavilo auto. Řidič se jich měl zeptat, zda jsou z Ukrajiny. Když řekly, že ano, poodjel, ale po chvíli se k ženám, s nimiž byly na místě i jejich děti, vrátil a zaútočil na ně. Lilia skončila po útoku s rozbitým obličejem v nemocnici. Napadení žen a převoz do Plzeňské fakultní nemocnice potvrdily CNN Prima NEWS policejní mluvčí Eva Červenková a mluvčí Záchranné zdravotní služby Andrea Divišová. Na případ upozornil web Novinky.cz.

Podle svědectví Tetiany byly kamarádky i s dětmi na kolotočích. „Pak jsme si s Lily sedly na obrubník a povídaly si. Zastavila u nás starší Škoda Octavia s přívěsným vozíkem a pán za volantem se ptal, jestli jsme z Ukrajiny. Pak poodjel pár metrů, nechal nastartované auto a vrátil se k nám,“ sdělila starší z kamarádek pro web Novinky.cz s tím, že jim muž nejprve sprostě nadával a poté je napadl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znásilnění svěřenců i výroba pornografie. Obviněný trenér zůstane ve vazbě, rozhodl soud

„Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ popsala surový útok. Ve chvíli, kdy útočník napadl její kamarádku, běžela k jeho autu a vyndala klíč ze zapalování, aby nemohl odjet.

Hned poté chtěla dle svých slov Tetiana zavolat policii, ale v tom k ní přistoupili další dva muži a praštili ji do zad, přičemž klíč upustila. „Sebral ho ten první útočník, nasedl do auta a z místa ujel. To už k nám mířily dvě mladé holky s klukem a volali policii se záchrankou, protože Lily ležela bezvládně na zemi a tekla jí krev z obličeje,“ uvedla Tetiana, která utrpěla po útoku podlitiny.

Starší z obou kamarádek na místě předala policejní hlídce fotografii vozidla včetně poznávací značky a zároveň jim útočníka podrobně popsala. Druhá z žen si z incidentu příliš nepamatuje. „Vybavuji si tři rány pěstí a pak mám okno. Probrala jsem se až v nemocnici,“ uvedla Lily, která podle lékařské zprávy utrpěla otevřenou zlomeninu čelisti a dále zlomeninu lícní kosti a nosních kůstek.

Policie případ prošetřuje a zná totožnost jednoho z podezřelých, se kterým vede trestní řízení. Uvedla to ve středu po 14:00 na sociální síti X, dříve Twitteru. „Na ustanovení dalších podezřelých aktivně pracujeme,“ dodala.

Útok odsoudila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Je absolutně nepřijatelné, aby byl někdo napaden jen proto, že je jiné národnosti, uvedla na sociální síti X. „Moc mě mrzí, co se ženám v Plasích stalo. Přeji jim brzké uzdravení a posílám mnoho sil, a to i jejich dětem, které útoku přihlížely,“ dodala. Podle vládní zmocněnkyně je každý podobně surový čin třeba odsoudit a viníky potrestat.

Tagy: