
Jarní smolení sudů
Parta bednářů z Plzeňského pivovaru má za sebou jarní smolení dubových sudů. Provádí se to speciální směsí několika druhů pryskyřic. Pivo z takto vysmolených sudů slouží tamním sládkům k tomu, aby mohli jeho chuť porovnat se zlatavým mokem vyrobeným současnými technologiemi.
Celý proces smolení ležáckých sudů začíná odstraněním staré smoly. „Dělá se to z hygienických důvodů. Když se sud vyčepuje, musí se znovu upravit,“ řekl pro CNN Prima NEWS mistr plzeňských bednářů Karel Hofman.
ČTĚTE TAKÉ: Legendární pražská pivnice drží smutek. Zemřel výčepní Martin Benda, pomohl hostinec zachránit
Bednářská smola je tvořena pěti ingrediencemi - třemi druhy smoly z borovice a medicinálním olejem s parafínem. Ty se tam přidávají, protože prostá smola by byla příliš křehká a při manipulaci se sudem by se oprýskala.
Do každého sudu se nalije přibližně 60 až 80 litrů rozžhavené smoly, která se rovnoměrně rozlije po povrchu a zabrání tak kontaktu dřeva s pivem.
Na celý proces smolení s podrobným popisem se můžete podívat na videu výše.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výhrou je sud piva, roli hrají pouhé metry. Nejextrémnější závod horkovzdušných balonů