V Česku proběhla pieta za zesnulé hasiče v Koryčanech. Ke zranění dochází každý den

Přesně v pravé poledne uctili hasičské jednotky po celé České republice památku dvou zesnulých dobrovolných hasičů, kteří zahynuli ve středu při tragickém výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku.

Podle reportéra CNN Prima NEWS Jakuba Malovaného, který se pietní akce v Koryčanech zúčastnil, se město ponořilo do ticha a před nastoupenou jednotkou místních dobrovolných hasičů uctila památka zesnulých. Akce se zúčastnila téměř stovka lidí. „Pietní akt neprobíhal u hasičské zbrojnice, ale přímo na místě, kde k tragickému výbuchu došlo. Lidé po minutě ticha pokládali svíčky a květiny,“ popsal Malovaný.

Svoji ztrátu komentovali i hasiči z Koryčan, kteří společně s pozůstalými prožívají těžké chvíle. „Navždy odešli naši kamarádi, bratři, synové, strýčkové, otec od rodiny. Stalo se tomu tak bez varování a jediného slova sbohem. Vážíme si vaší podpory a děkujeme za projevenou soustrast,“ napsali na Facebook.

Zemřely desítky hasičů

Pieta probíhala na mnoha místech republiky. Jedním z důvodů, proč se vybral tento termín piety, je, aby se mohli s kolegy rozloučit i dobrovolní hasiči, kteří většinou přes týden pracují. „Chtěl bych především vyjádřit hlubokou soustrast všem pozůstalým. Je to ztráta, která nás skutečně zasáhla,“ uvedl vedoucí pracoviště komunikace hasičů ČR Rudolf Kramář.

„Od roku 2001, kdy se datuje vznik Hasičského záchranného sboru ČR v novém uspořádání, jsme již přišli o 24 kolegů. 11 z nich bylo profesionálními hasiči, 13 bylo dobrovolných. Kromě toho se za stejné období zranilo přibližně 5 800 profesionálních hasičů a asi 2 800 hasičů dobrovolných. To znamená, že prakticky každý den dojde k nějakému zranění,“ vysvětlil Kramář.

Před explozí majitelé v domě prováděli rekonstrukci, při které se poškodilo plynové potrubí. To vedlo k následnému výbuchu. Exploze si vyžádala životy dvou zmíněných dobrovolných hasičů, dva zraněné hasiče a další dva lidi s poraněními.

Tagy:
zranění hasiči Facebook výbuch CNN Prima NEWS Hasičský záchranný sbor pieta mrtví Česko výbuch plynu Koryčany minuta ticha okres Kroměříž sbor dobrovolných hasičů Rudolf Kramář