Sluníčko se probije mlhou, oteplení bude pokračovat. Na Šumavě vzrostly teploty o 45 °C

V úterý i ve středu bude do České republiky proudit teplý vzduch od jihu až jihozápadu. Na některých místech očekávají meteorologové i rekordní teploty, které padaly už v pondělí. Teploty ve středu vystoupají až na 17 °C. V úterý se bude snažit sluníčko od rána proniknout nízkou oblačností, což se mu během dne podaří.

Na většině území se v úterý ráno objevily mlhy, a to i mrznoucí, nebo zatažená obloha s nízkou oblačností, která se udrží ojediněle po celý den. To může platit zejména v severních Čechách a na jihovýchodě Moravy. Na zbytku území by mělo být jasno nebo skoro jasno.

Nejvyšší teploty v úterý dosáhnou 9 až 13 °C. Při celodenním slunečním svitu se pak pomohou vyšplhat na 15 °C, naopak při mlze nebo zataženu lze očekávat jen teplotu kolem 5 °C a v tisíci metrech na horách kolem 11 °C.

V noci na středu očekáváme jasno nebo skoro jasno, zpočátku ojediněle, postupně místy mlhy nebo nízkou oblačnost. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 3 až -1 °C, v údolích kolem -3 °C.

Jasno nebo skoro jasno bude i ve středu přes den. Ráno a večer přijdou místy mlhy nebo znovu zataženo s nízkou oblačností, která se zejména v severozápadních Čechách ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 12 až 17 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti pak maximálně kolem 7 °C.

Pondělní teplotní rekordy, na Šumavě za týden rozdíl o 45 °C

Třeba na Šumavě se za jediný týden oteplilo o zhruba 45 °C. Minulé pondělí naměřili u Kvildy minus 31,4 °C, toto pondělí bylo na stejném místě 12,9 °C a v úterý či ve středu by mohly být maximální teploty ještě o něco vyšší.

Teplotní rekordy v pondělí překonaly na jihu Čech dvě stanice. Nové nejvyšší teploty pro 23. února zaznamenaly na Šumavě celkem čtyři stanice měřící přes 30 let, další v Krkonoších.

Největší šumavský mráz této zimy zaznamenala minulý týden v pondělí stanice Perla u Kvildy na Prachaticku. Relativně velký dvacetistupňový rozptyl byl na stejném místě i v pondělí. Zatímco odpoledne tam stoupla teplota na 12,9 stupně Celsia, ráno teploměr ukazoval -10 °C.

Nejtepleji na jihu Čech bylo v pondělí ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde naměřili 16,6 °C. Stanice překonala o sedm desetin stupně teplotní rekord z roku 2016. Nejvyšší hodnotu pro 22. únor evidoval i šumavský Churáňov. Naměřili tam 12,8 °C. Původní rekord z roku 1998 měl hodnotu 11,5 °C.

Dosavadní rekordy z roku 1998 překonaly pondělní teploty také na dvou šumavských měřicích stanicích v Plzeňském kraji. V Hojsově Stráži teploměr ukázal 14,4 stupně °C, v Kašperských Horách 14,1 °C. Nejvýrazněji se maximum pro 22. února posunulo na krkonošské Labské boudě na pondělních 12,4 °C z 5,1 stupně v roce 1990.

Tagy: