Divoké počasí v Česku: Dál hrozí bouřky a přeháňky, teploty budou atakovat třicítky

Silné bouřky se prohnaly Českem

Bouřky zasáhly zejména západní Čechy

Zakaboněnou oblohu, zvedající se vítr a místy déšť předpovídají pro pátek meteorologové. V odpoledních hodinách, zejména na východě, se mohou objevit také bouřky. Napříč Českem očekávejte velmi rozdílné teploty. Zatímco na západě klesnou i pod 20 °C, na východě se vyšplhají až k tropickým 30 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo občasný déšť. „Bouřky se mohou objevovat zejména na východě území, jejich intenzita by ale neměla být tak silná jako v předchozích dnech,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Tereza Matušková.

„Denní teploty budou velmi rozdílné napříč republikou. V západních Čechách za frontou bude už chladno, naopak na východě nadále bude dusno. Na západě naměříme od 18 °C až do 29 °C na východě. Aktuálně se srážky vyskytují spíše ojediněle. Během odpoledne ale opět očekáváme občasný déšť, místy přeháňky a na východě se může objevit také bouřka,“ doplnila Matušková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Domažlicku popadaly lampy a stromy. Bouře nebyly tak silné, přiznali meteorologové

Zpočátku povane mírný jihovýchodní až východní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí. „Potom se mohou vyskytnout nárazy větru i přes 100 km/h, velké kroupy s průměrem i kolem pěti centimetrů a intenzivní přívalové srážky,“ upozorňují meteorologové na svém webu.

Sluníčka si užijeme až v neděli

Chladnější počasí podle Matuškové vydrží i v následujících dnech. Oblačná až zatažená obloha bude také v sobotu. Místy se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť. Během dne ale bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 20 až 24 °C. Co se týče větru, bude se situace podobat pátku.

neděli meteorologové předpovídají většinou jasno až polojasno. Při zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 23 až 27 °C, vát bude slabý proměnlivý nebo severní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: