Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

Podivní živočichové na pláži v Kalifornii

Podivní živočichové na pláži v Kalifornii

Tisíce malých modrých mořských tvorů, známých jako parusky komůrkaté, zaplavily pobřeží Kalifornie. Výskyt těchto tvorů není vzácný, ale jen zřídka se objeví v tak velkém množství, jako byl tento. Informovalo zpravodajství ABC7 News.

„Můžete se na to dívat jako na umělecké dílo, součást přírody,“ poznamenává pro ABC7 News turistka Nataša Kimmelová, která je ohromena pohledem na podivné tvory, které na pláž Rodeo ve městě Marin vyplavilo moře.

ČTĚTE TAKÉ: Hadobijecká soutěž. Florida přišla s odchytovou výzvou, nejdelší zabitá krajta vyhrává

Parusky komůrkaté, někdy též známé jako plachtící námořníci, jsou podivně vypadající organismy příbuzné medúzám, dlouhé jen jeden nebo dva centimetry. „Jejich specifická modrá barva pak slouží jako maskování ve vodě,“ vysvětlila pro CBS News výzkumnice z Kalifornské akademie věd Chrissy Piotrowski.

„Jejich název prozrazuje i jejich způsob dopravy – mají totiž něco jako malé plachty, které trčí vzhůru, a vítr a mořské proudy je unášejí přes oceán," uvedla pro ABC7 News ředitelka péče o mořské živočichy v akváriu v San Franciscu Melissa Schouestová.

Poznamenala také, že to, co se na tamních plážích děje, není nic neobvyklého, ale je to zajímavé to vidět.

V období jara někdy dochází k hromadnému výskytu těchto plachetníků větru na západním pobřeží Severní Ameriky. Tento jev může být způsoben kombinací větrného směru a teploty oceánu.

„Viděli jsme mnoho změn ve vzorcích počasí. Klimatické změny způsobily lidé i přirozený jev El Niño. Obojí v tom určitě hraje roli,“ vysvětlila Schouestová.

Odborníci říkají, že lidé, kteří mají to štěstí a vidí živočichy vyplavené na břehu, se na ně mohou dívat, ale neměli by se jich dotýkat. Dál by se od nich měla držet i domácí zvířata.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok pumy nepřežil mladík v El Doradu, jeho náctiletý bratr je zraněn. Zněla i střelba

Tagy:
voda oceán živočichové pláže podmořský svět Kalifornie Velella velella teplota oceánu