Pohled na hurikán Milton dohnal meteorologa k slzám. Živel se řítí na Floridu a Yucatán

Hurikán Milton na satelitních snímcích

Musíte utéct. Na Floridu se řítí další hurikán, meteorolog popsal katastrofální dopady

Florida se nedlouho po řádění ničivé bouře Helene chystá na příchod hurikánu Milton. Ten zesílil na nejsilnější stupeň pětibodové škály a přiměl k evakuaci část obyvatel mexického poloostrova Yucatán. Pohled na parametry hurikánu přivedl zkušeného amerického meteorologa k slzám.

„Je to prostě neuvěřitelný, neuvěřitelný, neuvěřitelný hurikán. Za 10 hodin spadl tlak v oblasti o 50 milibarů,“ říká na videu zkušený americký meteorolog John Morales. Pohled na zmíněná čísla jej následně dohnal k slzám. Čím níže totiž tlak spadne, tím silnější lze očekávat hurikán.

ČTĚTE TAKÉ: Na Česko se žene silný vítr, varují meteorologové. Může lámat větve a poškodit domy

„Omlouvám se. Je to prostě strašné,“ pronesl otřesený Morales. Moderátorka CNN Rosemary Churchová dodala, že expert již za svou kariéru viděl celou řadu silných hurikánů.

„Extrémní počasí způsobené globálním oteplováním mě změnilo. Upřímně řečeno, i vy byste měli být otřeseni a požadovat okamžitá opatření v oblasti klimatu,“ napsal meteorolog k videu ze svého televizního vstupu na sociální síti X.

Milton se v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SELČ) nacházel asi 1 000 kilometrů jihozápadně od Tampy a rychlost větru uvnitř hurikánu dosahovala až 270 kilometrů v hodině. K pobřeží Floridy by měl podle meteorologů dorazit v noci ze středy na čtvrtek.

Guvernér Floridy Ron DeSantis nařídil, aby se ti, kteří byli vysláni na pomoc zasaženým oblastem v Severní Karolíně, vrátili na Floridu a pomáhali s přípravami na příchod dalšího hurikánu. Helene si od Floridy po Severní Karolínu vyžádala přes 230 mrtvých a způsobila mnohamiliardové škody.

Stát na jihovýchodě USA se obává, že dopad blížícího se živlu bude ještě horší než u minulé bouře. Meteorologové předpovídají, že výška vln může být až dvojnásobná a pohybovat se mezi 2,5 a 3,5 metry.

Cestou k Floridě, která by měla být jediným státem USA zasaženým Miltonem, projde hurikán poblíž břehů mexického poloostrova Yucatánu. Obyvatelé a turisté se proto v posledních hodinách evakuují z ostrova Holbox, ležícího u východního cípu Yucatánu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Příští dny bude zataženo s častými přeháňkami. Pak se výrazně ochladí

Tagy:
počasí hurikán katastrofa Florida Severní Karolína Česko USA přírodní katastrofa meteorolog tropická cyklóna Yucatánský poloostrov Helene katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa Hurikán Milton John Morales