Velký podvod v brněnské Pokémon komunitě: Fanoušek napálil sběratele, přišel si na miliony

Podvod se sběratelskými kartami

Podvod se sběratelskými kartami

Desítky tisíc za kartičku, miliony za kompletní sbírky. Zdánlivě nevinná záliba přitahuje podvodníky. Jeden takový údajně poškodil jméno celé brněnské Pokémon komunity, když od důvěřivých sběratelů vybíral peníze a nevracel je. Celkově si tak prý přišel na několik milionů korun.

Modrý rub a lesklý pestrobarevný líc. Tak většinou vypadají ty nejcennější kartičky Pokémonů. K jejich prodeji existují oficiální obchody. Ty oblíbenější se ale přeprodávají v rámci komunity.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt mladého policisty. Juraj nepřežil nehodu na motorce. Zanechal po sobě roční dceru

„Není to jenom o sbírání, ale v dnešní moderní době je to i určitá forma alternativní investice. Tak k tomu spousta lidí přistupuje a shání tyhle produkty v komunitě a mezi lidmi za zajímavé peníze,“ uvedl pro CNN Prima NEWS sběratel Pokémonů Patrik Pelán.

Důvěru sběratelů ale podle několika z nich údajně zradil jeden z nejznámějších brněnských Pokémonových nadšenců.

„Když nabízel ty produkty na Facebooku nebo na tamních skupinách, tak se zaštiťoval naším jménem bez našeho vědomí,“ sdělil podnikatel s Pokémony Ondřej Konečný.

Muž dluží statisíce

Za produkty si pak podle sběratelů nechal předem zaplatit, ale nikdy kartičky nedodal. „Vůbec nekomunikuje, přestal odpovídat na veškerou komunikaci, smazal si veškeré sociální sítě,“ upřesnil Konečný.

Lidé se teď začínají ozývat z různých koutů republiky. Některým podle jejich slov dluží kdysi respektovaný Pokémonový nadšenec statisíce korun, které si od nich napůjčoval.

„Ve výsledku to je okolo těch 900 tisíc. Na konci dubna to mělo být splaceno kompletně,“ poznamenal jeden z poškozených. „Zbývá mi 88 tisíc doplatit. S tím, že tu situaci řeším už s advokátem,“ dodal další.

Celý případ teď bude jistě mít dohru. Minimálně na policii a posléze možná i u soudu. „Aktuálně je podáno trestní oznámení na něj a řešíme věc s právníky,“ uvedl Konečný.

Poškození teď zvažují hromadnou žalobu na údajného podvodníka. A pro všechny ostatní platí, že by si při obchodování s Pokémon kartičkami měli dávat větší pozor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Detaily kolem smrti Victorie Velvet. Chtěla před manželem utéct do Česka, tvrdí kamarádka

Tagy: