Vražedné běsnění v Sacramentu. Během střelby zemřelo nejméně šest lidí, další jsou zraněni

Při střelbě v kalifornském Sacramentu zemřelo nejméně šest lidí

Během střelby v Sacramentu zemřelo nejméně 6 lidí

Nejméně šest lidí přišlo o život a dalších 12 lidí utrpělo zranění, když v centru města Sacramento v Kalifornii začalo několik střelců střílet mezi davy lidí, uvedla náčelnice místní policie. Případ se stal v neděli časně ráno místního času, kdy se po uzavření barů a nočních klubů lidé vyhrnuli na ulici. Předchozí bilance hovořila o šesti mrtvých a devíti zraněných.

Vyšetřovatelé se domnívají, že střelci byli nejméně dva, řekl policejní mluvčí Zach Eaton podle agentury AP. Podezřelí jsou stále na svobodě. Motiv zůstává nejasný.

K vražednému běsnění došlo v neděli brzy ráno místního času. Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém lidé běží po ulici a v pozadí se v rychlém sledu ozývá střelba.

Šéfka sacramentské policie Katherine Lesterová podle deníku Los Angeles Times uvedla, že ke střelbě došlo kolem druhé hodiny ranní v rušné zábavní čtvrti plné lidí. Dodala, že policisté slyšeli výstřely, dorazili na místo a obětem chtěli poskytnout pomoc. Podle Lasterové zůstává motiv střelby nejasný. Místo činu označila za velmi konfliktní a všechny svědky vyzvala, aby se obrátili na sacramentskou policii.

„Slova nedokážou vyjádřit můj šok a smutek. Počty mrtvých a zraněných jsou těžko pochopitelné. Čekáme na další informace o tom, co se přesně při tomto tragickém incidentu stalo,“ napsal starosta Sacramenta Darrell Steinberg na Twitter. Rostoucí násilí označil za „pohromu města, státu i národa“. Komunitní aktivista Barry Accius dorazil na místo kolem 2:30 poté, co mu kvůli střelbě zavolal člen městské rady. „Bylo to strašné a chaotické. Všude kolem byla policie, zakrvácené oběti, křičící lidi a pláč,“ popsal Accius pro web BBC s tím, že viděl i matky, které hledaly své děti.

„Žádáme veřejnost, aby nám pomohla identifikovat podezřelé a poskytla jakékoliv informace, které by pomohly objasnit tento případ,“ řekla Lesterová podle agentury AFP. Část střelby podle Lesterové zachytila policejní kamera. Místo činu, táhnoucí se přes několik obytných bloků, Lesterová označila za „skutečně komplikované“ –⁠ a to až tolik, že těla obětí zůstala na ulici několik hodin, poznamenala AP. Na místě se našla ukradená pistole.

Američané vlastní víc zbraní, než kolik je obyvatel USA

Nejméně čtyři ze zraněných byli převezeni do nemoci se střelnými ranami, které ohrožují jejich životy, uvedly úřady.

Kelsey Scharová byla ubytována ve čtvrtém patře hotelu Citizen, když uslyšela výstřely a zahlédla záblesky ve tmě. Přistoupila k oknu a „viděla jsem chlapa, jak běží a jen střílí“ řekla AP Scharová.

Její přítelkyně Madalyn Woodardová řekla, že viděla dav na ulici, který se rozprchl uprostřed střelby, a ležící dívku, která vypadala, že ji zasáhli do paže. Ochranka z nedalekého nočního klubu přispěchala dívce na pomoc a pokoušela se zastavit krvácení něčím, co vypadalo jako ubrousky.

„Dnes ráno má naše město zlomené srdce,“ řekl starosta Darrell Steinberg. „Vzestup násilí se zbraní v ruce je pohromou našeho města, státu a národa. Podporuji všechny iniciativy, které by to omezily. Kolik tragédií bude ještě zapotřebí, než vyléčíme tuto nemoc?“ dodal podle agentury AFP.

Podle dostupných informací Američané vlastní více střelných zbraní, než má země obyvatel, a právo na vlastnictví zbraně zaručuje ústava. Od začátku letošního roku server Gun Violence Archive napočítal více než 10 700 zabitých střelnými zbraněmi, včetně případů sebevražd. Za celý loňský rok to bylo 45 000 mrtvých.

V hlavním městě státu Kalifornie, které má přibližně 525 000 obyvatel a leží asi 120 kilometrů od San Franciska, se střílelo podruhé během pěti týdnů: 28. února David Mora (39) během povolené návštěvy zabil v kostele své tři dcery, osobu, která jej provázela jako dohled, a pak i sebe z podomácky vyrobené poloautomatické zbraně, přestože měl zakázáno vlastnit střelné zbraně.

Nedělní zločin v Sacramentu byl podle AP letos třetím případem v USA, kdy při střelbě bylo zabito nejméně šest lidí.

Tagy: