Opilý, bez papírů, helmy i světel. Mladík porušil, co mohl, divokou honičku ukončil až plot

Policie pronásledovala opilé mladíky na motorce.

Policie pronásledovala opilé mladíky na motorce

Policisté na Svitavsku museli pronásledovat motocykl, jehož řidič odmítl zastavit na výzvu. Na stroji, na kterém vezl spolujezdce, nebylo v pořádku hned několik věcí. Motorka vůbec neměla světla a ani poznávací značku, protože není přihlášená v žádném registru. Ale to ještě zdaleka nebylo všechno.

Policisté si podezřele vypadající terénní motorky všimli ve večerních hodinách v Poličce. Nápadná byla na první pohled. „Motocykl nebyl opatřen světly ani registrační značkou, neboť nebyl přihlášen v žádném registru. Spolujezdec navíc neměl ochrannou přilbu a seděl nebezpečně, protože motorka nemá stupačky, proto doslova brousil špičkami bot o vozovku,“ zdůvodnila policejní mluvčí Iveta Kopecká, proč se policejní hlídka rozhodla zasáhnout. Jenže to se nedařilo. Mladík, který stroj řídil, totiž na výzvu k zastavení zareagoval přesně opačně, než měl – začal ujíždět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agresivní pacient v Ústí zdemoloval recepci psychiatrie. Vytočilo ho, že nesměl na vycházku

Policisté se pustili za nimi a začala divoká jízda, kterou zastavilo až mobilní oplocení v jedné z ulic. Ani tam to ale dva mladíci nechtěli vzdát. Motorku položili na zem a snažili se utéct pěšky, trvalo však jen několik vteřin, než je policisté chytili.

Překvapení mužů zákona tím ale neskončilo. „Motocykl řídil teprve sedmnáctiletý mladík, který není držitelem žádného řidičského oprávnění. Při dechové zkoušce navíc nadýchal přes jedno promile alkoholu,“ pokračovala mluvčí s tím, že jeho o rok mladší spolujezdec nadýchal dokonce ještě o jedno promile víc. Oba mladiství proto putovali na policejní služebnu, kde si sedmnáctiletého „neřidiče“ převzali jeho rodiče. Spolujezdec byl vzhledem k míře své opilosti převezen do nemocnice.

Policisté zjistili hned několik překročení zákona, z nichž nejzávažnější je trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Na ten pamatuje český zákoník až ročním vězením, v případě sedmnáctiletého mladíka připadá v úvahu poloviční trest.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý víkend na českých silnicích. Záchranáři zasahovali u několika tragických nehod

Tagy:
alkohol policie Pardubický kraj krimi Polička pronásledování okres Svitavy Iveta Poloková-Kopecká