Posun v případu koster nalezených v Praze 5: Ve hře jsou vraždy z 90. let i zabiják z Číny

Policie se zabývá nálezem lidských ostatků ve Stodůlkách.

Policie se zabývá nálezem lidských ostatků ve Stodůlkách

Kosterní ostatky, které v pondělí objevili dělníci při výkopových pracích v pražských Stodůlkách, mají patřit obětem vraždy z 90. let. Mohlo by se jednat o čínského podnikatele a jeho partnerku, píše web Novinky.cz. O život je v roce 1996 měl připravit nájemný vrah. Policie se nálezem dvou těl aktivně zabývá. „V současné chvíli nemůžeme vyloučit, že má tento nález spojitost s některým ze starších případů, který byl v Praze v minulosti vyšetřován,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Mohu potvrdit, že kriminalisté na základě provedeného ohledání místa nalezli v zahradě rodinného domu ostatky dvou lidských těl,“ řekla Kropáčová CNN Prima NEWS a dodala, že kriminalisté zažádali o provedení znaleckého zkoumání, které odhalí stáří těl.

ČTĚTE TAKÉ: Podvodník z Karlovarska si zotročil studentky. Měl je nutit k nechutnostem i řezat se žiletkou

Ostatky by podle anonymního zdroje, který informoval web Novinky.cz, mohly patřit čínskému podnikateli a jeho přítelkyni. Ti zmizeli v roce 1996 a měl je zavraždit nájemný vrah rovněž z Číny.

Vyšetřovatelé měli možného vraha vytipovaného, protože v chatě, která zde v minulosti stála, byl nalezen projektil a gauč potřísněný krví. Pachatel měl z Česka ale utéct a zemřít v Nizozemsku či v Belgii mezi lety 2006 a 2008.

Podle bývalého kriminalisty Karla Tichého to ale v 90. letech nebylo nic neobvyklého. „Co se týká takových případů, v té době jich byla spousta. My jsme dělali hospodářskou a podnikatele – vražd, podezřelých sebevražd a záhadných zmizení tam bylo docela hodně,“ popsal Tichý ve vysílání CNN Prima NEWS.

Detektivové měli okolo roku 2000 pozemek prohledávat, ale těla se jim nepodařilo najít a případ se  musel odložit. Vzhledem k tomu, že od činu uplynulo více než 20 let, je navíc promlčený.

Lidské ostatky nalezli v pondělí odpoledne při výkopových pracích v Praze 5 dělníci, když na pozemku pracovali na stavbě a rekonstrukci restaurace. Okamžitě zalarmovali policii, která se hned pustila do práce. Tu jim značně zkomplikovalo počasí, a tak museli detektivové s detailním ohledáním počkat do dalšího dne.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Policie zveřejnila předběžný závěr pitvy po Heřmánkově sebevraždě. Střelnice zpřísní opatření

Tagy:
policie vražda Nizozemsko Karlovarský kraj Česko Praha Čína trestná činnost Stodůlky trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti