Policie na dálnici za použití síly zadržela dezinformátora Zítka. Jsem Čechoslovák, hájil se

Policejní kontrola technického stavu

Policisté zastavili auto, kvůli vysoké rychlosti. Zjistili, že v něm sedí dezinformátor Zítko

Policisté v úterý na Lounsku zastavili auto kvůli vysoké rychlosti, pak ale zjistili, že v něm sedí dezinformátor Pavel Zítko, na kterého byl vydán zatykač. Nakonec mu nepomohlo ani to, že neustále tvrdil, že je Čechoslovák, a tak na něj neplatí zákony České republiky. Záběry ze zadržení se objevily na sociálních sítích, zákrok potvrdili mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala a mluvčí policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán provedl zadržení jedné fyzické osoby. Jednalo se o úkon přípravného řízení trestního realizovaný ve věci, ve které vykonává dozor Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3,“ řekl Cimbala. „Aktuální procesní fáze věci je prověřování, tj. prvotní fáze přípravného řízení trestního. Předmětné trestní řízení se týká hospodářské trestné činnosti,“ doplnil mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda starosty na Tachovsku? Policie už zná totožnost ohořelého lidského těla z auta

„Ústečtí policisté v úterý krátce před polednem u Postoloprt kontrolovali vozidlo, na jehož řidiče byl pražským státním zastupitelstvím vydán souhlas se zadržením, neboť je podezřelý ze spáchání trestného činu zpronevěra. Jak je patrné z videí, byly použity donucovací prostředky, protože osoba odmítla uposlechnout výzvy policistů,“ uvedla mluvčí policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová pro CNN Prima NEWS. „Jsem Čechoslovák a vy nemáte nejmenší právo cokoliv na mě aplikovat,“ sdělil Zítko před zákrokem. Později policisté doplnili, že byl muž propuštěn ze zadržení.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra. Čermák je nyní hledaný policií, protože nenastoupil do vězení k 5,5letému trestu vězení za podporu a propagaci terorismu.

Zítko také chtěl letos kandidovat na prezidenta, nepředložil však dostatečný počet občanských podpisů, proto jej ministerstvo vnitra do voleb nepustilo.

Tagy:
policie Ústecký kraj Praha 3 Milan Kubek zpronevěra Jaroslav Flegr Ministerstvo vnitra České republiky Státní zastupitelství ČR Dálnice D7 Tomáš Čermák