Policie zasahuje na ministerstvu průmyslu. Zřejmě řeší dotační výzvy, zadržela několik lidí

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Policie zasahuje na ministerstvu průmyslu. Zadržet měla několik lidí

V prostoru ministerstva průmyslu a obchodu provádějí příslušníci policie úkony trestního řízení, uvedl resort na sociální síti X. Podle předběžných informací řeší dotační výzvy z let 2016–2018. Ministerstvo v tomto období vedli ministři za někdejší ČSSD a ANO. Policie měla zadržet i několik osob, kriminalisté zatím ale nikoho neobvinili.

Na místě zasahují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Provádíme úkony trestního řízení v sídle ministerstva průmyslu a obchodu v Praze,“ uvedla mluvčí centrály Barbora Kubáčková. Že nejde o aktuální případ, potvrdil pro portál Novinky i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „Jde o již probíhající trestní řízení, nikoliv o prvotní úkony,“ doplnil.

Policie zadržela také několik lidí, potvrdil žalobce. Kriminalisté zatím ale nikoho neobvinili.

Mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka řekl deníku Blesk, že policisté zasahují v Agentuře pro podnikání a inovace, kterou resort zřizuje. Podle informací Seznamu Zprávy prohledávali kanceláře dvou úředníků.

Agentura pro podnikání a inovace sídlí v pražské Žitné ulici, mimo hlavní budovu ministerstva. Zřízena byla v roce 2016. Zprostředkovává dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který je poskytoval do roku 2020, a nynějšího Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.

V letech 2016 až 2018 stáli v čele ministerstva Jan Mládek (ČSSD), Jiří Havlíček (ČSSD), Tomáš Hüner (za ANO) a Marta Nováková (za ANO). V roce 2017 do ministerského křesla usedl po dobu zhruba jednoho měsíce i Bohuslav Sobotka (ČSSD).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na generálním štábu české armády zasahovala policie. Stíhá deset lidí kvůli zakázkám

Tagy:
policie dotace zásah Národní centrála proti organizovanému zločinu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky