Policejní pes na Vysočině zemřel zavřený v rozpáleném autě. Zoufalí svědci se snažili pomoct

K dopadení pachatele pomohli cvičení policejní psi (Ilustrační snímek)

Policejní pes uhynul v rozpáleném autě

Velkou nezodpovědností svého kolegy kynologa se od pondělí zabývají policisté ze Žďáru nad Sázavou. Muž nechal v autě zavřeného služebního ovčáka, přestože teploty ten den atakovaly tropickou třicítku. Pes nakonec i přes snahu kolemjdoucích zemřel. Případem se bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

I když venkovní teploty přesahovaly v rozpáleném městě 30 stupňů Celsia, nechal policista svěřené zvíře podle svědeckých výpovědí více jak dvě hodiny čekat v autě. „Sestra doběhla domů pro vodu a psa se snažila škvírou ochlazovat. Pes projevil známky života. Když přiběhla s další várkou vody, byl už ale mrtvý,“ popisoval záchrannou akci pro Blesk.cz bratr svědkyně Michal Král.

Žena se sice snažila majitele vozu celou dobu zoufale najít, ale neuspěla. Policista přišel až v momentě, kdy už zvíře nejevilo známky života. „Dle stavu auta bylo zřejmé, že se pes snažil dostat ven, protože interiér vozu byl celý od chlupů a dle dalších svědků se vůz pohyboval, jak se pes snažil dostat ven,“ stojí v trestním oznámení, které pan Král bezprostředně po incidentu podal.

Pes sice hned poté, co se kynolog objevil, putoval na veterinární kliniku, tam mu už ale pomoci nedokázali. „Nařídili jsme soudní pitvu psa, aby se stanovila přesná příčina jeho uhynutí,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že se případem bude zabývat i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tagy: