Znásilňování školáků na Ostravsku. Policie viní vedoucího ze sexuálních praktik vůči chlapcům

Nejlepší jsou kluci „sociálů“. Nemají doma počítač, radili si pedofilové na sítích. (Ilustrační foto)

Sexuální deviant v Ostravě

Ostravští policisté znovu obvinili ze zneužívání a znásilňování nezletilých chlapců bývalého vedoucího ostravského oddílu zaměřeného na mimoškolní aktivity pro děti. Své svěřence ve věku od 10 do 15 let v letech 2014 až 2016 podle kriminalistů zneužíval na oddílových akcích, zval si je i domů. Za stejné zločiny v tomtéž oddíle byl už odsouzen v roce 2017. Média o případu informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Nové případy znásilněných školáků policisté odhalili v době, kdy vyšetřovali počínání jiného vedoucího ostravského oddílu. Toho obvinili v první polovině letošního roku. Děti podle vyšetřování zneužíval od roku 2000. Policie uvedla, že se jí už podařilo prokázat znásilnění u několika chlapců. Muži hrozí až dvanáctileté vězení. „Sexuální útoky na tyto zvlášť zranitelné oběti měly různé podoby a stávaly se při oddílem realizovaných akcích na několika místech našeho kraje, ale i v zahraničí,“ uvedla Štětínská.

ČTĚTE TAKÉ: Feriho kauza vrcholí. Exposlanec před soudem zmínil své dojmy, cítí se nevinen

Při vyšetřování jeho počínání kriminalisté hledali další oběti. Na výzvu v médiích se jim přihlásili i rodiče jiných dětí. Získané informace policisty přivedly zpět k muži, který už byl jednou za sexuální delikty v oddíle odsouzen. „Podobné jednání jiné osoby či osob v oddíle jsme nemohli vyloučit. Informace zjištěné v rámci vyšetřování nakonec opravdu vedly k obvinění dalšího muže. V průběhu let 2014 až 2016 se dopouštěl různých sexuálních praktik vůči několika nezletilým chlapcům. V některých případech si chlapce měl zvát domů,“ uvedla mluvčí. Dodala, že v roce 2017 byl už za podobné praktiky odsouzen. „Odsouzen byl pro jiné skutky, nyní se jedná o další případy,“ řekla.

V tuto chvíli policisté nechtějí komentovat, jaké vazby mezi muži byly, zda o svém jednání navzájem věděli. I když byl znovu obviněný muž za zneužívání dětí v oddíle odsouzen a z výkonu trestu byl už propuštěn, před soudem stane znova.

Ostravský právník Tomáš Miketa uvedl, že soud bude s největší pravděpodobností vše projednávat jako pokračující trestný čin složený z několika skutků. V takovém případě by původní rozsudek zrušil a s ohledem na nové případy vynesl nové rozhodnutí. Nový rozsudek může být přísnější, pak by se muž vrátil do vězení, nebo stejný jako ten předchozí. Oběma obviněným ostravským vedoucím teď hrozí 12leté vězení.

Síť pedofilů v Česku

Podle policie v Česku existuje dokonce jakási síť predátorů, kteří si vzájemně radí, jak založit klub nebo kroužek, který nebude nikdo kontrolovat. Přišli na to při vyšetřování případu zneužívání dětí v libereckém spolku Děti ráje železnice.

„Jan R. (vedoucí z Děti ráje železnice, pozn. red.) minimálně s jedním ze spoluvězňů řešil stanovy takového spolku pro práci s dětmi. Konkrétně to, jaké mají mít náležitosti, a jeden z nich si takový spolek nakonec skutečně založil,“ řekl CNN Prima NEWS liberecký kriminalista Martin Müller.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žena z Prahy se chtěla vzdělávat, přišla o osm milionů korun. Podvodník použil známý trik

Tagy: