Vyfoťte si hrob, vyzývá policie před Dušičkami. Zloději na hřbitovech kradou svíčky i věnce

Na hřbitovech přibývá krádeží, kontroluje je proto policejní hlídka.

Kontroly na hřbitovech

Blíží se Dušičky. Svátek, který je spojený nejen se zapalováním svíček na hrobech zesnulých, ale také s četnými krádežemi. Policie proto varuje, aby lidé nenechávali své věci bez dozoru ani u pietního místa, ani v autě na parkovišti, a zároveň radí,, abyste si hrob vyfotili. Zloději se totiž v posledních letech čím dál více zaměřují na hřbitovní výzdobu. Tu ještě před svátkem mrtvých stihl uloupit nenechavec v místě posledního odpočinku na Kladensku.

Dušičky ještě ani nezačaly a lidé ve Slaném na Kladensku už řeší první malér. Jako smyslů zbavený si před několika dny počínal zatím neznámý zloděj na místním hřbitově.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník, který pobodal dva muže na hlavě, skončil ve vazbě. Hrozí mu výjimečný trest

„Ukradli nám mosazné podstavce, celé oplocení i věnce a květiny. Nechápu, jak lidi můžou být takové hyeny,“ postěžovala si jedna z majitelek hrobového místa Iveta Holanová.

Podobným případům se snaží zabránit posílené hlídky policie i strážníků, které v těchto dnech začínají dohlížet na pořádek i na největším brněnském hřbitově a přilehlém parkovišti.

„Otevřené zadní okénko u osobního vozidla a na sedadlo řidiče položená peněženka.“ I na takovéto případy podle preventistky Policie ČR Jihomoravského kraje Zdeňky Procházkové běžně policisté narážejí. Návštěvníky proto upozorňují, aby byli více ostražití. O své věci totiž mohou přijít lusknutím prstu.

V posledních letech se navíc čím dál častěji odehrávají krádeže, kterým nelze tak snadno zabránit. Zloději se totiž zaměřili i na samotnou výzdobu hrobů, na kterou mnozí lidé vynaložili nemalý obnos peněz.

Proti nenechavcům různě bojují na hřbitově různě. „Zespodu lepím oboustranně lepící pásku a přilepím to na tu desku, takže nebude úplně jednoduché to sebrat,“ podělila se o trik návštěvnice Hana Čuperová.

Na hřbitovech se navíc objevují incidenty spojené s poškozením nebo zničením hrobů. Strážníci proto doporučují pořídit si fotodokumentaci pietního místa. „Snímky poté poslouží jako důležitý podklad pro vyšetřování, pro dohledání předmětu, ale i pro pojišťovnu,“ uvedl mluvčí brněnských střážníků Jakub Ghanem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podivín vláčel po městě ukřižovaného Ježíše Krista. Velký krucifix odnesl z kostela

Tagy: