Účastník propalestinské demonstrace v Praze se chtěl upálit. Skončil na psychiatrii

Jeden z účastníků propalestinské demonstrace v Praze se chtěl upálit.

Účastník propalestinské demonstrace se chtěl upálit

Jeden z účastníků ohlášeného shromáždění na Praze 7 se polil hořlavinou a následně se pokusil zapálit. Dohlížejícím policistům se však podařilo včas zasáhnout, muže předali do péče záchranářů. O incidentu ve středu kolem půl sedmé večer informovala policie na sociální síti X. Celou věcí se budou zabývat kriminalisté z odboru extremismu a terorismu.

„V rámci ohlášeného shromáždění se jeden z účastníků polil hořlavinou a pokusil se zapálit. Díky rychlému zákroku dohlížejících policistů se mu to však nepovedlo. Incidentem se budou zabývat kriminalisté z Odboru extremismu a terorismu a muž byl předán zdravotnické záchranné službě k ošetření,“ uvedla policie na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Rány pěstí i ohrožování hořícími novinami. Útočník v Praze napadal náhodné kolemjdoucí

Šlo o protestní shromáždění proti eskalaci izraelské genocidy vůči palestinskému lidu v Gaze, potvrdil pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Richard Hrdina. „Muž byl předán záchranářům k ošetření, ti ho převezli na psychiatrické oddělení,“ dodal.

Shromáždění proběhlo ve středu v podvečer před izraelským velvyslanectvím na Praze 7. Zúčastnila se ho asi stovka lidí. Protestující požadovali ukončení izraelských útoků, klid zbraní a ukončení ofenzivy v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Kritizovali také proizraelský postoj české vlády.

Lidé se před budovou izraelské ambasády začali scházet před pátou hodinou, měli palestinské vlajky a transparenty s hesly jako „Free Palestine“ nebo „Hands off Rafah“. Podobnou akci na podporu Palestiny uspořádala iniciativa Ne našim jménem! již po několikáté.

Na akci promluvilo také několik řečníků, upozorňovali mimo jiné na utrpení civilistů v Pásmu Gazy, která v reakci na teroristické útoky hnutí Hamás ze 7. října loňského roku čelí útoku ze strany Izraele. Upozorňovali zejména na situaci obyvatel v oblasti Rafáhu před zahájením pozemní ofenzivy izraelské armády. Postup Izraele je podle nich genocidou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rány pěstí i ohrožování hořícími novinami. Útočník v Praze napadal náhodné kolemjdoucí

Tagy: