Poslanci začali vyšetřovat loňskou střelbu na filozofické fakultě. Kdy sdělí výsledky?

Zasedla vyšetřovací komise ke střelbě na FF UK.

Komise k FF UK zasedla

Po prázdninách zasedla sněmovní vyšetřovací komise ke střelbě na pražské filozofické fakultě z loňského prosince. Pozvala si na výslech některé svědky. Cílem komise je vyhodnotit policejní zásah. Podle poslanců se kolem tragédie objevuje stále spousta nejasností.

„Komise se v minulém měsíci věnovala studiu písemných materiálů,“ uvedl předseda komise Pavel Kašník (ODS). V pondělí si poslanci předvolali první svědky. Jednání proto proběhlo ve speciálním režimu za zavřenými dveřmi. „Byly to základní složky Integrovaného záchranného systému. Komise pokládala otázky a dostávala konkrétní odpovědi,“ popsal poslanec Jiří Mašek (ANO).

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na krajském úřadě ve Zlíně. Muž spáchal sebevraždu, na místě zasahuje policie

Politici zatím průběh vyšetřování nechtěli příliš komentovat. Potřebují prý vyslechnout další desítky svědků, požádali také o dodání dalších materiálů. „Jde o záznamy hlasových hovorů, komunikace složek na místě. Dohodli jsme se také, že požádáme o přístup do trestního spisu,“ doplnil Mašek.

Vznik vyšetřovací komise ve Sněmovně prosadilo na konci června opoziční hnutí ANO. Nakonec ho podpořila i vládní koalice, i když to dříve odmítala. „Vyšetřovací komise nedává smysl, protože poslanci celou řadu informací nemohou dostat,“ řekl tehdy pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Od vzniku desetičlenné komise si zákonodárci slibují vyjasnění některých bílých míst v šetření tragédie a také odpovědi na otázky, které stále kladou veřejnost i příbuzní obětí. Své závěry by měla oznámit v polovině ledna příštího roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok ve škole na západě Bosny si vyžádal tři mrtvé. Střílet měl zaměstnanec, zabil i ředitele

Tagy:
Vít Rakušan poslanci Univerzita Karlova komise FF UK Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy