Polsko vydalo odsouzeného Tomáše Čermáka. Dezinformátor byl na útěku

Tomáš Čermák

Polsko vydalo do Česka Tomáše Čermáka

Polští policisté v pondělí v poledne na hraničním přechodu Chotěbuz-Cieszyn předali českým kolegům zadrženého Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Před nástupem do vězení se skrýval v Polsku. Tam byl 14. listopadu dopaden a soud následně rozhodl o jeho vydání do Česka.

Polští policisté na místo přijeli podle zjištění zpravodaje ČTK po 11:30. Samotné předání se uskutečnilo v jedné z budov hraničního přechodu. Čeští policisté své vozy zaparkovali tak, že nastupující Čermák nebyl vidět. Informaci o tom, že v autě byl odsouzený Čermák, potvrdil důvěryhodný zdroj. Do vězení muže odvezla kolona dvou dodávek a osobního vozu.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Konec nejvtipnějšího pátrání v historii. Založil Čermák exilovou vládu v Moskvě?

Čermák se vyhýbal nástupu do vězení, policie po něm pátrala od konce srpna. Krajský soud v Plzni na něj vydal v polovině září mezinárodní zatykač kvůli podezření, že by se mohl skrývat v cizině. To se také potvrdilo. Polští policisté jej zadrželi ve městě Lublin na východě země.

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR,“ uvedli v polovině listopadu policisté na sociální síti X. Jméno muže neuvedli, ze zveřejněných údajů a z vyjádření polské policie vyplývá, že jde právě o Čermáka.

Vyzýval k násilí proti politikům či k vypálení Senátu

Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na Facebooku vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. V případu podal Čermák prostřednictvím obhájce dovolání, bude se jím tak zabývat Nejvyšší soud.

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Tagy: