GLOSA: Konec nejvtipnějšího pátrání v historii. Založil Čermák exilovou vládu v Moskvě?

Před českou policií se skrýval dva a půl měsíce. Za tu dobu si pozorovatelé sociálních sítí s proruským dezinformátorem Tomášem Čermákem užili spoustu legrace. Muž odsouzený na 5,5 roku vězení během doby, kdy byl na útěku, stihl například vyzvat ministra vnitra Víta Rakušana – kterého oslovoval jako „ty hovado“ či „vokurko“ – k souboji v Clash of the Stars. I když se pasoval do role disidenta, jenž měl v ruském exilu přispět k počátku nové československé revoluce, nakonec ho dopadla polská policie v Lublinu. Jde bezpochyby o jeden z nejbizarnějších příběhů uplynulého roku.

Koncem srpna česká policie informovala, že Tomáš Čermák, pravomocně odsouzený do vězení na 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu, nenastoupil k výkonu trestu. Po vydání mezinárodního zatykače následovalo pátrání, které se protáhlo na dva a půl měsíce. Za tu dobu si pozorovatelé tuzemské proruské dezinformační scény užili kupu zábavy.

Mnoho lidí si pokládalo otázku, kde se vlastně Čermák nacházel a co dělal. Schovával se snad v odlehlých šumavských lesích, kde žil způsobem trosečníka Robinsona Crusoea tak, že pil vodu z potoku, pojídal lesní plody, kořínky či houby a občas si s vlastnoručně vyrobeným nástrojem ze dřeva a kamení ulovil nějakého zajíce?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie zadržela v Polsku dezinformátora Tomáše Čermáka

Ještě vtipnější verzi příběhu naznačovali někteří Čermákovi přátelé z českých dezinformačních kruhů. Že měl statečně uprchnout do Ruska a v této zemi dostat azyl, naznačoval již na přelomu srpna a září Jakub Netík. To je mimochodem ten malíř pokojů, který před časem „napsal dopis svému příteli – prezidentovi Ruské federace Vladimirovi Vladimiroviči Putinovi“.

U podporovatelů ruské páté kolony se brzy začal tvořit sen o nebojácném disidentovi Čermákovi, který z nesvobodného Česka uprchl do Moskvy a tam snad začal tvořit první zárodky exilové československé vlády a rozfoukávat plamínek budoucí revoluce.

Zdravice 2.SNĚMU LIDU ČESKOSLOVENSKA!!! Tomáš Čermák byl s námi a předal mi toto video. Rakušanovi nikdy neprozradím, kde se nachází!

Posted by Pavel Zítko - Prezident 2023 on Saturday, October 28, 2023

Když už se zdálo, že situace nemůže být absurdnější, narativ o ruském exilu začal podporovat i sám Čermák. Koncem října prostřednictvím svého kamaráda a „československého prezidenta“ Pavla Zítka zveřejnil na Facebooku video, na němž hovořil kdesi v lese s ruskou vlajkou v ruce. Na sobě měl také tričko se sovětským symbolem srpu a kladiva.

„Čau přátelé, konečně se vám ukazuju. Chci, abyste věděli, že jsem naprosto v pořádku. Nebudu přesně říkat, na jakým místě jsem. Chci, abyste to poznali z obrázků, co mám na sobě,“ naznačil. Poté se znovu pustil do představitelů vlády, a to především do svého největšího oblíbence – Víta Rakušana. „Chtěl bych pozdravit pana Rakušana, toho deb*la. Voch*aný pako, blbečku vylízanej rakouskej, neumíš ani pořádně zavírat do kriminálu,“ vzkázal ministrovi vnitra.

Hrdina na internetu

Následně se Čermák dopustil dalších prohlášení, která by mu mohla potenciálně prodloužit pobyt ve vězení: „Vy, všichni vlastizrádci, budete pěkně potrestáni. Všechny jsem vás označil, nikdo neuteče. Chtěl bych vyzvat celej československej národ, aby se postavil na odpor. Abychom ty parchanty konečně vynesli za tu držku ven. Jestli s nima nezatočíme my, tak zatočí oni s náma. Buď zůstaneme my, nebo oni. Já mám za sebou teďka nejslavnější a nejsilnější velmoc na světě (myšleno Rusko). Jestli se nepostavíte na odpor, tak to udělám já a přijdu s takovou armádou, že se budou divit.“

Bude nepochybně zajímavé sledovat Čermáka, s jakou odvahou bude tato prohlášení i pozdější příspěvky na svém Facebooku vysvětlovat po návratu domů. V on-line prostoru se sice staví do pozice hrdiny, který by svá slova neodvolal ani na kostnickém koncilu před upálením. Jenže jakmile dojde na lámání chleba, tak se situace dramaticky mění, což Čermák naplno ukázal, když mluvil o Ukrajincích.

VIDEO: V červenci byl Čermák pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení

„Je potřeba okamžitě začít jednat. Musíme už, k*rva, ukázat, kdo je tady doma. Zvednout p*dele a vyhecovat to. Jestli chtěj boj, tak ať to zkusí. Dělaj tady ostudu, tak pojďte do pořádný ofenzívy proti těm b*zerantům zasr*nejm,“ nebral si servítky v jednom živém streamu na sociálních sítích.

A jaká byla realita u soudu? Tam vzal Čermák ukázkovou zpátečku. Uvedl, že nevěřil tomu, co na nahrávce říká, ale šlo mu o sledovanost. V této kauze vyfasoval „pouze“ podmínku. Vězení si zajistil, až když v souvislosti s novelou pandemického zákona hovořil o nutnosti vypálení Senátu. Rovněž prohlásil, že lidé „musí těm dobytkům (pětikoaličním politikům) zatnout tipec, vynést je za rypáky, naházet do řeky a zbavit se jich jednou provždy“.

Nyní, po návratu do ČR, půjde samozvanému československému disidentovi a předsedovi exilové vlády v Moskvě o daleko víc než během předchozích soudních procesů. Hrozit mu bude i výrazné navýšení trestu. Omluví se Čermák ministrovi vnitra za to, že ho oslovoval jako „ty hovado“ nebo „vokurko“? A uvidíme na galavačeru Clash of the Stars 7 souboj Vít „Vicepremiér“ Rakušan vs. Tomáš „Vězeň“ Čermák? Lze předpokládat, že nikoliv. Velkohubým prohlášením Tomáše Čermáka v okamžiku zásahu polské policie zřejmě na dlouhou dobu odzvonilo.

Tagy: