Pořad Byznys ve světě umění. Šéf Portu Gallery představil investici do Muchovy sbírky

Výstava děl Alfonse Muchy, do kterých mohou lidé investovat.

BYZNYS (26)

Alternativní investice to jsou hodinky, lahve alkoholu, ale i obrazy. Právě o nich byla řeč v dalším díle pořadu Byznys. Ředitel Portu Gallery Martin Jaroš v epizodě představil investici do rozsáhlé sbírky děl malíře Alfonse Muchy. Pořad můžete sledovat každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě

Akcie a dluhopisy patří mezi tradiční investice. Lidé ale mají často touhu své portfolio něčím okořenit. Správnou volbou mohou být alternativní investice, na které si člověk může sáhnout.

„Alternativní investice se chovají jinak než akcie nebo dluhopisy, fungují jako doplněk, který snižuje riziko. Investuje se do nich z vášně. Alternativní investice jsou většinou hezké věci, k nimž můžeme mít vztah. K akciovým indexům člověk vztah úplně nemá,“ řekl v pořadu Byznys Martin Jaroš, ředitel Portu Gallery.

Poznat umělecké dílo, které má investiční potenciál, ale není jen tak. „Je to velmi složité. Většinou je dobré se poradit s odborníky. Případně je potřeba strávit mnoho času sledováním aukcí a prodejů a celého oboru,“ vysvětlil Jaroš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byznys ukázal obchod s měnami. Že slábne dolar, je poplašná zpráva, říká expert

Podle něj se svět alternativních investic daří otevírat i drobnějším střadatelům. Není nutné hned kupovat obrazy za horentní sumy. „S přístupem internetu a sociálních sítí se daří alternativy rozšiřovat. Existují současní umělci, jejichž obrazy nestojí miliony, ale pár desítek tisíc. Jsou také projekty, které dělají limitované série tisků, kdy nemáte originál, ale máte tisk doma,“ doplnil.

Muchova sbírka

Portu Gallery se zabývá frakčním investováním, lidé si mohou na platformě koupit část uměleckého díla a těžit z růstu ceny celého předmětu nebo sbírky. „Máme spektrum velmi široké. Začínali jsme s auty, potom jsme dělali housle, známky, mince, medaile, whiskey nebo víno. V neposlední řadě upisujeme i umění. Zkoušeli jsme jak současné, méně známé umělce, tak i známá jména jako Andy Warhol, František Kupka a další. Právě do osvědčených umělců rádi lidé investují,“ řekl ředitel platformy v pořadu Byznys.

Jaroš v epizodě představil divákům a čtenářům investici do děl slavného českého malíře. „Právě teď probíhá úpis velké sbírky děl Alfonse Muchy, která čítá 422 děl a má hodnotu 270 milionů korun. Je to konzervativnější investice, vidíme tam dlouhodobý trend růstu,“ uzavřel Jaroš.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: