Poláci v Česku pořádali tajné šamanské rituály. Účastníky měli zdrogovat odvarem z lián

Nelegální droga z Peru

Vydávali se za šamany

Před ostravským soudem stanuli údajný šaman, jeho pomocnice a ještě další muž za to, že doslova po celé republice měli organizovat tajné rituální ceremonie. Během nich podle obžaloby podávali účastníkům halucinogenní látku ayahuascu, kterou nelegálně získávali z Peru.

Na tomto případu si dala Celní správa a Národní protidrogová centrála hodně záležet. Trojici Poláků nejprve nějaký čas sledovaly, pak na ně poslaly zásahovou jednotku.

Podle obžaloby pořádali manželé a jejich spolupracovník tajné ceremonie. Za poplatek 1 500 polských zlotých, tedy asi 8 500 korun, účastníkům podávali nápoj ayahuasca, tedy odvar z lián, který používají v Peru domorodí šamani.

„Ceremonií se účastnilo od 5 do 25 osob. Probíhaly prakticky výlučně od čtvrtka do neděle. Během nich byla jejich účastníkům podávána ayahuasca opakovaně prakticky po celý pobyt,“ uvedl státní zástupce. Ayahuasca obsahuje psychotropní látku DMT, ta mění smyslové vnímání a zesiluje emoční prožívání. Její konzumaci většinou provází silná žaludeční nevolnost prezentovaná jako očistná kúra.

Vydělali přes 10 milionů korun

Hlavní obžalovaný, který skončil ve vazbě, se na seancích prezentoval jako šaman a používal jméno Měcajoj. Žena vystupovala jako pomocnice šamana a nechávala si říkat Ininjuka. Třetí obžalovaný s nimi podle obžaloby spolupracoval. Například pomáhal vyzvedávat zásilky koncentrátu ayahuascy, který si nelegálně nechávali zasílat z Peru.

„Měli si přijít na částku dost výrazně přesahující 10 milionů korun,“ informoval státní zástupce. Obžalovaným hrozí odnětí svobody v rozmezí od 10 do 18 let.

Obžaloba tvrdí, že do Česka dostali až 150 kilogramů koncentrátu ayahuascy a po jeho naředění prý získali asi 3 600 litrů halucinogenního nápoje, který dávali lidem na ceremoniích. Všichni tři obžalovaní to ale popírají.

Tagy: