Nad rozbitým hrnkem či talířkem nenaříkejte, vyrobte si zvonkohru štěstí

Podle čínského učení feng-šuej jsou zvonky symbolem štěstí, proto je na Dálném východě uvidíte na každém kroku. Také vy můžete do svého domova přilákat pozitivní energii, třeba nápaditou zvonkohrou, kterou si sami vyrobíte z porcelánových střepů.

Střepy znamenají štěstí, takže když si z nich vyrobíte originální zvonkohru, měla by nejspíš účinkovat dvojnásobně. A pokud jste zrovna nějakou tu misku nebo hrneček nerozbili, určitě doma najdete kousek porcelánového nádobí, který je bez užitku zastrčen někde vzadu. Zvonkohra bude určitě pěkná i z „umělých“ střepů.

Co budete k její výrobě potřebovat:

  • porcelán (nejlépe bílý)
  • fixy na sklo a porcelán
  • silnější drát, kleště
  • starší utěrka nebo plátěný pytlík
  • kladívko
  • bižuterní šlupny a kroužky
  • bižuterní lepidlo
  • šňůrka na zavěšení

Začněte tím, že si vyrobíte střepy (pokud nemáte zrovna nějaké k dispozici). K tomu dobře poslouží plátěná utěrka nebo pytlík, do kterých zabalíte porcelánové nádobí, které chcete rozbít. Nejvhodnější je bílý porcelán, zvláště když si budete chtít zvonkohru vyzdobit vlastním dekorem. Nádobí pak opatrně rozbijte kladívkem, nemělo by to být složité, protože plátěný obal zajistí bezpečnou manipulaci.

Vypečené střepy

K výrobě zvonkohry budete potřebovat středně velké střepy, takže větší kusy ještě opatrně rozbijte na menší. Nerozbíjejte ale středovou misku, z které uděláte nosný závěs. K výzdobě bílého porcelánu použijte fixy na sklo a porcelán, které se vypalují. Černé obrysy kreseb nechte trochu zaschnout a pak je vybarvěte. Po domalování rozložte střepy na plech a nechte 4 hodiny doschnout. Poté dejte střepy „vypálit“ na 90 minut asi na 160 °C do běžné domácí trouby. Když máte „upečeno“, můžete se pustit do sestavování zvonkohry.

Nalepit a zavěsit

Nejdříve si ze středně silného drátu vyrobte dvě očka. Drát před tvarováním nejdříve trochu nahřejte a narovnejte. Za pomoci kulatých kleštiček vytvořte očko se spirálou na jednom konci. Spirálou pak přilepíte bižuterním lepidlem očka zvenku i zevnitř doprostřed středového závěsu. Lepidlem nešetřete, protože očka ponesou zatížení závěsů.

Dalším krokem je úprava nosné misky, kdy na její špičky nebo okraje lepidlem rovnoměrně upevněte bižuterní šlupny. Na střepy, které budou tvořit ověsy, nalepte bižuterní očka a přes noc nechte vše vytvrdnout.

Až se rozezní…

Teď už nezbývá než jednotlivé části zvonkohry pospojovat dohromady. K tomu použijete šňůrku, stužku nebo provázek – zkrátka to, co se k vašim střepům bude nejlépe hodit. Jednotlivé dílky navažte na různě dlouhé šňůrky. Když budete mít jednotlivé závěsy spojeny, přivažte je ke středové misce. Pak už vám nezbývá než najít nějaké vhodné místo, aby se mohla zvonkohra něžně a šťastně rozeznít.

Tagy: