Skleněné hodiny do každé rodiny!

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Šárka Rooya Jiřičná
  • 15. května 2021 09:10

Naše staré hodiny bijí čtyři hodiny, říká klasik Jára Cimrman. A co ten váš stroj času? Není už náhodou za zenitem? Pokud potřebujete nový, můžete jej vyrobit. Skleněné hodiny s originálními nápisy u vás zajisté rychle zdomácní. Jsou krásné, moderní a takřka nadčasové.

Co je třeba na výrobu skleněných hodin

  • skleněná výseč s dírou uprostřed
  • popisovače na sklo a porcelán
  • řezák
  • řezací podložka
  • silnější (například akvarelový) a obyčejný papír
  • nůžky
  • hodinový strojek

Od fixu ke skleněným hodinám

Nejprve si vyzkoušejte popsat kruhovou výseč z papíru nějakým textíkem, například přáním nebo citátem, který se týká času, případně jiným textem, který vás nebo toho, komu hodiny chcete dát,  bude bavit každý den číst.

Návrh designu skleněných hodin můžete dělat přímo popisovači na sklo, naučíte se s nimi tak pracovat. Než se ale pustíte do výroby návrhu, popisovače na papíře pořádně rozepište. Ideální je, když máte každý s jiným hrotem. Hodit se vám bude nějaký silnější, pak hodně tenký, fix à la štětec a potom ten kaligrafický.

Hodinové „tetování“

Skleněnou výseč si buď můžete koupit, nebo si ji necháte vyřezat a zabrousit přímo od sklenáře. Rozměry záleží na vás, zvolte je podle toho, jak velké hodiny chcete mít. Výseč položte na řezací podložku a dejte pod ni bílý papír, aby bylo vše hezky vidět a mohli jste si představit dílo ve finální podobě. Potom fixem se štětečkem obkreslete dírku uprostřed. Následně se můžete pustit do samotného psaní, na to se bude hodit jemný fix. V našem případě se začíná slůvkem „čas“, které se umístí přímo nad středovou dírku, a pokračuje se kolem dokola.

Poslední vylepšení

Poté přijde na řadu kaligrafický fix, který je zvláštní tím, že je z jedné strany tenký a z druhé tlustý. Tím se budou nejlépe zapisovat čísla.

Je na vás, zda zaznamenáte všechna, nebo zda zvolíte ciferník jen s orientačními body na dvanácté, třetí, šesté a deváté hodině. Následně vyměňte kaligrafický popisovač za silnější a hodiny dekorujte tečkami, čárkami a ornamenty dle libosti. Jakmile máte hotovo a dozdobeno, nechte hodiny vyschnout. Následně je budete 90 minut vypékat v troubě předehřáté na 160 °C.

Podložit, dotáhnout, pověsit!

Aby černá kresba vynikla, bude třeba dát hodinám bílý podklad. Akvarelový papír ve větším formátu je pro tyto účely ideální. Vychladlou skleněnou výseč položte na papír a obkružte ji řezákem. Kdyby vám to s ním nešlo, použijte nůžky, ty se hodí i na dostřihávání. Nezapomeňte vykroužit otvor i ve středu, aby bylo možné tam dát hodinový strojek. Ten umístíte pod papír a skleněnou výseč a podle návodu na konkrétním typu strojku zacvaknete ve správném pořadí hodinové ručičky a utáhnete je šroubkem. Toť vše, už stačí jen hodiny pověsit tak, aby na ně bylo dobře vidět.

Skleněné tipy a triky

  • Víte, že sklo si můžete zmenšit i doma, bez návštěvy sklenářství? A není ani třeba kupovat diamant na řezání, budou vám stačit nůžky a nádoba s vodou. Sklo musí být celou dobu ponořené pod hladinou vody, jen tak ho je možné stříhat. Samozřejmě to není tak úplně jednoduché, tohle funguje na tenká laboratorní sklíčka a skla s tloušťkou okolo 3 mm.
  • Jako podklad můžete pod hodiny použít i barevný papír nebo fotografii.
  • Kreslit na sklo se dá také barvami nebo speciálními fixami, kterými vytvoříte „slupovací“ obrázek, co se dá na sklo přenést z plastové podložky. Výhodou je, že na budoucí hodiny přenesete až dílko, které se vám povede, nemusíte se bát, že něco pokazíte.
Tagy:
nůžky sklo papír rodina výroba DIY Jára Cimrman výroba skleněné hodiny kruhová výseč popisovač na sklo fixa hodinový strojek podložka řezák